Amerika’da çalışma yürüten biliminsanlarının yeni çalışmasına göre, havada bulunan ince parçacıklardan kaynaklanan hava kirliliği yaşamı tehdit ediyor. Biliminsanlarının yeni araştırması, bu kirliliğin sadece Dünya Sağlık Örgütü standartlarına uygun hale getirilmesiyle bile ABD’de 140.000’den fazla yaşam kurtarılabileceğine işaret ediyor.
Science Advances portalında yayınlanan çalışma, ince-küçük yapılı partiküllerin (PM 2,5 / 2,5 µm’den küçük partiküller) havada meydana getirdiği kirliliğe uzun süre maruz kalmak ile erken ölüm arasında bir bağlantı bulunduğunu ortaya koyuyor.
Araştırmaya katılan doktora öğrencisi Xiao Wu, “Yeni çalışmamız, yaşlı Amerikalıların içerisinde bulunduğu bugüne kadarki en büyük veri kümesine sahipti. PM 2,5 konsantrasyonları için ABD’nin mevcut standartlarının yeterince koruyucu olmadığı ortaya koyuldu. Bu konsantrasyon değerlerinin düşürülmesi gerektiğini göstermek için birçok analitik yöntem kullanıldı” açıklamalarında bulundu.
Yeni araştırma, PM 2,5 kirliliğine uzun süre maruz kalmanın ABD’deki yaşlılar arasında erken ölüm riskini artırdığını gösteren 2017 tarihli bir araştırmaya dayanıyor.
Biliminsanları söz konusu çalışma için 68,5 milyon kişinin (65 yaşın üzerindeki Amerikalıların yüzde 97’si) kayıtlarının yer aldığı veri kümesinden 16 yıllık verileri edindi. ABD’de hava kirliliği ile ilgili bölgesel verileri katılımcıların posta kodları ile eşlediler, böylelikle veri kümesi içerisindeki hava kirliliğinin yüksek veya az olduğu bölgelerde yaşayan katılımcılar görülebildi. Biliminsanları iki farklı geleneksel istatistiksel yaklaşım ve sebep-sonuç ilişkisini ortaya çıkarmaya yönelik üç farklı modern yaklaşım kullandılar. Beş farklı analiz sonucu elde edilen sonuçlar birbirleri ile tutarlıydı. Elde edilen istatistiksel veriler, PM 2.5 kirliliğinde azalmanın ölüm riskinde yüzde 6-7 oranında azalma meydana getireceğini ortaya koydu. Verilere göre hava kirliliğinin azaltılması ile birlikte on yıllık süreç içerisinde ABD’de 143.257 kişi kurtarılabilir.
Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2020-06-evidence-causal-link-air-pollution.html