Şu anda güneybatı Çin olarak tanımlanan coğrafi bölgede 14.000 yıl önce yaşayan toplulukların, antik Amerikan yerlilerinin ataları olduğunu gösterdi. Antik DNA araştırmaları sayesinde, güneybatı Çin’de bulunan Mengzi Ren kazı alanındaki mağarada bulunan kafataslarından izole edilen genetik malzemenin, Amerika kıtasında bulunan eski insan bulgularıyla benzerlik taşıdığını gösterdi. Çalışma, eski Amerikalı yerlilerin genetik kökenini “Asya” olmaktan çıkarıp daha yerel tahminler yapmayı olanaklı kılıyor.
Çin’de bulunan Kunming Zooloji Enstitüsü genetik bilimcisi Bing Su ve ekibi, antik bireye ait fosil bulgularında bulunan neredeyse tüm mitokondriyal DNA’yı elde ettiklerini belirtiyorlar 14 Temmuzda Current Biology dergisinde yayımlanan çalışmalarında. Bu tür mitokondriyal DNA büyük ölçüde anne tarafından geçmekte. Çin’deki kazı alanından 1989 yılında çıkartılan insanımsı fosilleri kimi açılardan Asya Neandertalleri ve Homo erectus’u yansıtmakta. Bu olağandışı “iskelet harmanı”, ortaya çıkartıldığı günlerde akademi dünyasında özellikle Çin insanlarının kökeni üzerine tartışmalar yaratmıştı.
Gelişen teknoloji sayesinde şimdiki zamanda yapılan yeni analiz çalışmaları, elde edilen bulguların tamamının dişi bir Homo sapiens’e ait olduğunu, yalnızca çok ufak bir Neandertal ile Denisovan genetik katkısının bulunduğunu ortaya çıkardı.
Su’nun ekibi, ortaya çıkarılan 14 bin yıllık dişi bireyden izole edilen DNA’ların,Amerika’da bulunan yaklaşık 12 bin yıllık insan kalıntılarıyla büyük benzerlikler taşıdığını ortaya koydu. Bu da demek oluyor ki yaklaşık 12 ila 14 bin yıl önce modern insan güneybatı Asya’dan yola çıktı ve muhtemelen o sırada buzullarla kaplı olan Bering Boğazı’nı veya Japonya’yı geçerek Kuzey Amerika’ya ulaştı.
Kaynak: Ancient DNA links an East Asian Homo sapiens woman to early Americans, ScienceNews