Bu sayının kapak dosyası ilginç bir tartışmaya ayrıldı. Katolik bilimci Kenneth Miller, aslında yaratılışçılarla tartışıyor, onları Tanrıyı yanlış yerde aramakla ve dine zarar vermekle eleştiriyor. Bunu yaparken, din ile bilimin uyumlu bir biçimde bir arada olabileceği tezini işliyor, “Darwin’in Tanrısına inanıyorum” diyor. Miller’ın makalesiyle tartışan değerli yazarımız Alâeddin Şenel’in düşüncesi ise “Din ile bilim uzlaştırılamaz; din ahlak alanını tek başına dolduramaz; dinin felsefe alanında bir şansı olamaz.” İki makaleyi de dikkatle okumanızı ve tartışmaya katılmanızı öneriyoruz. Önümüzdeki sayılarda, konuyu farklı boyutlarıyla ele alan yeni makalelerle tartışmayı sürdürmeyi düşünüyoruz.
***
Elinizdeki sayıyla birlikte 6. yılımızı doldurmuş bulunuyoruz. Yeni
projelerimizi yavaş yavaş hayata geçiriyor olmanın heyecanı içindeyiz. Bilim ve Gelecek Kitabevi işlemeye başladı. 23 Ocak günü hava koşulları dolayısıyla planladığımız gibi bir açılış yapamadık belki, ama yine de çok sayıda dostumuz ve okurumuz bizimle birlikteydi. 13 Şubat günü başta Muazzez İlmiye Çığ olmak üzere bütün yazarlarımız ve okurlarımızla birlikte açılışımızı tamamlayacağız. Güzel, nezih bir ortam ve zengin bir bilim kitaplığı yarattığımızı düşünüyoruz. Bütün dostlarımızı tanıdıklarıyla birlikte Kadıköy’deki yeni “Bilimevi”ni ziyaret etmeye çağırıyoruz.
Bir diğer önemli projemiz “50 Soruda” dizisinin ilk kitabı çıktı: Metin Özbek’in kaleme aldığı “50 Soruda İnsanın Tarihöncesi Evrimi.” Bu dizi, belki de Bilim ve Gelecek dergisinin çıkışından beri attığımız en önemli adım. Birkaç yıl sonra son derece değerli ve Türkiyeli bir bilim kütüphanesi şekillenmeye başlayacak. Ya 10 yıl sonra, 25 yıl sonra… Bu dizi hiç bitmeyecek ve yeni kuşakları eğitmeye, onların yüreklerinde bilim ateşinin alevlenmesine önayak olmaya devam edecek. “50 Soruda” bizi
çok heyecanlandıran bir proje. İlk kitapla tanışanlardan ve edinenlerden gördüğümüz kadarıyla bu heyecanda yalnız değiliz. Dizinin diğer kitapları da hızla yayımlanacak ve yıl sonuna kadar 13 kitaplık bir külliyat oluşacak. Bu kitapları sadece tek tek satmıyoruz. Uygun bir “50 Soruda aboneliği” sistemi geliştirdik. Ya en baştan 100 TL ya da her ay 10 TL vererek, yıl sonuna kadar çıkacak tüm kitaplara erişebilecek okurlarımız. Öte yandan en önemlisi bu kitapların başta eğitim ve bilim kurumlarında
olmak üzere toplu alımının sağlanması. Dostlarımızdan bu konuda bize öneri getirmelerini ve çabamıza destek olmalarını rica ediyoruz.
İnternet aboneliği kampanyası ise beklediğimizden daha fazla ilgi çekti ve yürüyor. Çok sayıda başvuru oldu. Fakat bu kampanyanın henüz başındayız. Binlerle ifade edilecek sayıda e-abonesi olmalıdır Bilim ve Gelecek’in. Bu hedefimize de ulaşacağız, eminiz.
Kısacası biraz yorulduk, ama ortaya çıkmaya başlayan ürünlerin
yarattığı heyecanın yanında nedir ki bu yorgunluk, işin tatlı bir parçası sadece…
***
Amerikalı yerliler, işçiler, kadınlar, savaş karşıtları ve tüm dünyanın ezilenleri, bir sözcülerini daha yitirdi. Ezilenlerden yana saf tutarak kaleme aldığı, ülkemizde de “Amerika Birleşik Devletleri Halklarının Tarihi” adıyla yayımlanan kitabıyla milyonlara ulaşan, işçi kökenli akademisyen, sosyalist aydın Howard Zinn’i; Ocak ayının son günlerinde kaybettik. Zinn, Dostlar Tiyatrosu’nun Genco Erkal’ın canlandırmasıyla sahnelediği, “Marx Döndü” adlı oyunun da yazarıydı. Yazdıklarıyla, sadece bilgi değil, umut ve esin kaynağı da olmaya devam edecek…
Dostlukla kalın…