Ana Sayfa Dergi Sayıları 87. Sayı Memelilerdeki kulak evriminde bir ara form

Memelilerdeki kulak evriminde bir ara form

Bilim Gündemi

579
0

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi ve Çin Bilimler Akademisi’nden paleontologlar, Çin’de bütün bir fosil halinde bulunan Mesozoik dönemine ait memeli Liaoconodon hui’nin uzun zamandır aranılan geçiş ortakulağına sahip olduğunu duyurdu. Fosil örneği, memelilerde duymaya yarayan çekiç, örs, üzengi kemiklerinin önceden tahmin edildiği gibi alt-çene kemiğinden ayrılmış olduğunu gösteriyor. Nature dergisinde yayımlanan çalışmayla, ortakulağın memelilerde; keselilerde ve tekdeliklilerde olmak üzere en az iki kez evrimleşmiş olabileceği öne sürülüyor. Makalenin ilk yazarı olan Doğa Tarihi Müzesi paleontoloğu ve koleksiyon yöneticisi Jin Meng, erken memelilerdeki alt-çene kemiği bilmecesinin ilk göstergeleri fark edildiğinden beri 150 yıldır bu fosilin arandığını belirtiyor.

Yumurtlayan ornitorenk gibi tekdelikliler, opossum gibi keseliler ve fare gibi plasentalıları içeren memeliler sınıfının üyeleri, ortakulak kemikçikleri gibi bazı ortak karakteristiklere sahip. Kulak zarının hemen içinde yer alan, ortakulak olarak isimlendirilen kısım, ikisi günümüz sürüngenlerinde alt-çene kemiğinde yer alan, üç kemikçik içerir. Bu da evrimsel süreç içerisinde, alt-çene kemiğinin arkasında yer alan örs ve çekicin ayrılıp memelilerde işitme işleviyle bağlantılı hale geldiğini gösteriyor.

Sürüngenlerden memelilere bu geçiş, gelişen embriyolar üzerinde yapılan çalışmalarda ilişkilendirilmiş olsa da, uzun zamandır araştırılan bir konuydu. 200 milyon yıllık Morganucodon isimli bir erken memeli fosilinde, sürüngen çene eklemine daha yakın bir yapı sergilendiği, kemiklerin hem duymak hem de çiğnemek için kullanıldığı görülmüştü. Bugüne kadar tanımlanan fosillerden farklı olarak Liaoconodon hui, Morganucodon gibi ortakulak kemiklerinin hâlâ çene kemiğinin bir parçası olduğu erken memeli formlarıyla, günümüz memelilerinde ve pek çok fosilde gözlemlenen belirgin ortakulak yapısı arasındaki bir boşluğu dolduruyor. Liaoconodon hui orta büyüklükte (kuyruğundan başına kadar 35.7 cm) bir Mesozoik memelisi (125 milyon yıllık). İsmini Çin’de bulunduğu bölge olan Liaoning ve kendisini bulan paleontolog Yaoming Hu’dan alan Liaoconodon hui oldukça iyi korunmuş durumda.

 

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110413132949.htm

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz