Ana Sayfa Dergi Sayıları 87. Sayı Genetiği değiştirilmiş bakterilerle tarım ilaçları filtrelendi

Genetiği değiştirilmiş bakterilerle tarım ilaçları filtrelendi

Bilim Gündemi

228
0

Çinli araştırmacıların geçen ay International Journal of Environment and Pollution’da yayınladıkları çalışmaya göre, hava filtrelerinde kullanılacak genetiği değiştirilmiş bakteriler yoluyla havada bulunan tarım ilaçlarının buharı kirli havadan ayrıştırılabilir.

Bir Escherichia coli tipi olan O157:H7 -coli basili-  en çok tanınan besin zehirleyicilerindendir; böbreklere zarar verebilir ve hatta ölümcül olabilir. Fakat, E.coli bir çok biyolojik araştırmada ve değişik alanlardaki faydalı deneylerde model organizma olarak kullanılır. Geçtiğimiz günlerde ise Çinli araştırmacılar bakterinin genetiği değiştirilmiş bir formunu biyolojik filtre olarak kullanarak zehirli tarım ilaçlarını (parathion ve methyl parathion) havadan ayıklamayı başardı.

Pekin Bilim Akademisi’nden Junxin Liu ve ekip arkadaşları, genetik mühendislik ürünü E.coli BL21’i biyolojik filtre olarak kullanarak, ortalama oranlarda yüzde 95,2 parathion ve yüzde 98,2 methyl parathionu uzaklaştırmayı başardı. Sistem en optimum uygunluk durumuna getirildiğinde, zehirli maddelerin yüzde 100 uzaklaştırılmasına da olanak sağlayabilir. Ekibin açıkladığı üzere, bu sistem, bilinen biyofiltrelerle karşılaştırıldığında özellikle filtrelemenin ilk aşamalarında çok daha etkili. Tarım ilaçları p-nitrophenol, nitrat ve sülfat yan ürünlerine yıkılıyor ve biyolojik filtrelerde doğal olarak bulunan mikroplar sayesinde bu yan ürünler süratle mineralleştiriliyor.

Parathion ve methyl parathion içeren organik fosforlu tarım ilaçları, dünya çapındaki toplam ziraii mahsül korumasının 3’te 1’inde kullanılan etkili bir kimyasal tarım maddesidir. Ne yazık ki, bu maddeler doğada birikiyor ve bazı koşullarda, insan sağlığı için tehdit oluşturuyor. Biyosağaltım yöntemiyle su ve toprağın bu maddelerden arındırılması ise hızla gelişiyor. Bu noktada, Liu ve ekip arkadaşları biyolojik filtreler kullanarak hava arıtma işlemi üzerine odaklanıyor.

 

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110414104211.htm

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz