Ana Sayfa Bilim Gündemi Bilim ve Gelecek’in “GÜNDEM COVID-19” yayınları başladı!

Bilim ve Gelecek’in “GÜNDEM COVID-19” yayınları başladı!

499
0

Koronavirüs küresel salgını sürecinde doğru verileri ve bilimsel bilgileri okurlarına ulaştıran Bilim ve Gelecek, “Gündem COVID-19” başlıklı yayınları aracılığıyla izleyenleriyle buluşuyor. Bilim ve Gelecek dergisinin Youtube hesabından yayınlanacak “Gündem COVID-19” programında koronavirüs üzerine yapılan araştırmalar, salgının sosyal ve psikolojik etkisi, mikropların tarihi gibi konular irdelenecek. Biliminsanlarının, alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirilecek yayınlarla bilimsel olanı sizlere ulaştırmayı sürdüreceğiz.

“Gündem COVID-19” programının ilk konuğu İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Çağatay Tarhan oldu. Çağatay Tarhan ile Türkiye’de koronavirüs hakkında yapılan ilk genetik dizi çalışmasını, dünya genelinde süren araştırmaları değerlendirdik.

Bilim ve Gelecek’in hem koronavirüs küresel salgını gündemli hem de diğer bilim alanlarına ilişkin yayınları devam edecek. Youtube hesabımız üzerinden yayınlanacak videolardan haberdar olmak için kanalımızı takip edebilirsiniz. Sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle…

Yayın başlıkları: Virüsün genetiğine yolculuk…

“GÜNDEM COVID-19 | Dr. Öğretim Üyesi Çağatay Tarhan ile virüsün genetiğine yolculuk” yayınında gündemleştirdiğimiz başlıklar şöyle:

– Bir türün genetik dizisine erişmek bize hangi konularda bilgi verir?

– Türkiye’de koronavirüse ilişkin ilk genetik dizi çalışması yayınlandı. Bu çalışma bize ne anlatıyor?

– Virüsün kökeninin anlaşılmasında öne çıkan kavramlardan olan filogenetik nedir, filogenetik analizler nasıl yapılır?

– Türkiye’de SARS-CoV-2 çeşitliliğinin yüksek olabileceğine işaret ediliyor. Çeşitliliğin yüksek olması koronavirüs ile mücadeleyi zorlaştırır mı?

– SARS-CoV-2’nin tipleri nelerdir?

– Virüsün genetik dizisinin bilinmesi tedavide etkili yöntemlerin belirlenmesi için bir yol açar mı? Örnek çalışmalar var mı?

– Aşı ve ilaç üretimi | Bir aşı nasıl üretilir? Rekombinant aşı nedir, nasıl üretilir?

– Virüsün konakçı olarak seçtiği hücreler neler? Virüs hücrelere nasıl giriş yapıyor? Bağışıklık sistemi üzerindeki etkinliği nedir?

– Enfeksiyon bazı kişilerde ağır bir seyir izliyor, bazı kişilerde ise hafif bir seyre sahip ve bu kişiler aynı yaş grubunda, benzer bir hastalık geçmişi olan kişiler olabiliyor. Bunun temel nedeni nedir? “Kişiye özgü tedavi” nedir?

– 10 Nisan günü iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı. Ardından oluşan kalabalık görüntülerin vaka sayısına yansıması nasıl olacak?

– Koronavirüs küresel salgınının öğrettikleri…