Ana Sayfa Bilim Gündemi Anne sütü ve bebek bağırsak mikrobiyotası: Eski bir ortak yaşam

Anne sütü ve bebek bağırsak mikrobiyotası: Eski bir ortak yaşam

282
0

Görsel açıklaması: Anne sütü, çocuğa besin sağlayan ve onu koruyan çok spesifik bir bakteri popülasyonuna besin sağlayarak, yeni doğanların bağırsak mikrobiyotasının gelişimini yönlendirmektedir.

 

Emzirilen bebeklerin gastrointestinal sistemleri, belli koruyucu mikroplarla zenginleştirilir. Anne sütü tek başına, sırasıyla önce besin sağlayan, ardından çocuğu koruyan belli başlı bakteri popülasyonlarını destekleyerek, yeni doğan bağırsak mikrobiyotasının gelişimini yönlendirmektedir. Kaliforniya Üniversitesi’nden bir ekip, sütten bu besini temin edip içindeki bileşeni tanımladılar ve bu bileşiklerin sığır sütünden elde edilebileceğini gösterdiler. Bu çalışma, bebekler için bir prebiyotik bileşiği sağlayan sığır sütü kullanımıyla sonuçlanmıştır. Araştırma, Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğunun bir dergisi olan Applied and Environmental Microbiology’de yayımlandı.

Daha önceki çalışmalarda David A. Mills’in öncülük ettiği araştırmacılar, hem proteinleri hem de oligosakkarit moleküllerini içeren sütteki glikoproteinlerin, bu besinin ana kaynağı olduğunu göstermişlerdi. Ekip ayrıca, Bifidobacterium longum subsp. infantis (B. infantis) bakterinin bebeklikle ilişkili alttürlerinin, süt glikoproteinlerindeki oligosakkaritleri kesebilen bir enzimi ürettiğini bulup bu enzimi tanımlamıştı.

Prof. Mills ve meslektaşları, son çalışmalarında oligosakkaritlerin B. infantis için besin kaynağı olduğunu belirttiler ve sonrasında enzimin hem anne sütündeki hem de sığır sütündeki glikoproteinleri parçalayıp oligosakkaritleri serbest bıraktığını gösterdiler.

Mills, “Serbest kalan oligosakkaritlerin, B. infantis’in büyümesi için akıl almaz birer substrat oldukları anlaşılmaktadır”  diye açıklıyor. Aynı zamanda, Mills ve arkadaşları, oligosakkaritlerin yetişkinler ile ilişkili bifidobakterileri beslemediğini gösterdiler.

Mills, “Bunların tamamı, bebek reçetesi içerisine biyoaktif oligosakkaritlerin alınmasının bebeği destekleyebildiğini öneriyor. Benim için şaşırtıcı olan şey, serbest kalan seçici oligosakkaritlerin, büyüme amaçlı bir substrat olarak nasıl kullanıldığıdır” açıklamasında bulunuyor.

Mills, B. infantis’in oligosakkaritleri serbest bırakmak için anne sütündeki glikoproteinlerin parçalanmasında rol oynayan birçok gene sahip olduğunu kaydediyor. Anne sütü, memelilerle ve büyümeye yardımcı olan yararlı bağırsak mikrobiyotası ile milyonlarca yıl boyunca birlikte evrimleşmiştir. Mills, “Bizi sağlıklı kılan, yalnızca insanlarla birlikte evrimleşmiş besinlerdir” diye ekliyor.

 

Çeviren: Yusuf Sürmeli

İTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Blm Doktora Öğr.

 

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160415143610.htm

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz