Ana Sayfa Dergi Sayıları 53. Sayı “Hocaların Hocası”nın Kaleminden Dünya Sosyolojisi

“Hocaların Hocası”nın Kaleminden Dünya Sosyolojisi

Bugün Norveç’te yürütülen sosyoloji araştırmaları hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Güney Amerikalı sosyologları son yıllarda meşgul eden sorunlar nelerdir? Hindistan’da, Çin’de, Doğu Avrupa’da sosyoloji öğrenimi hangi metot ve araçlarla yapılmaktadır? Türkiye sosyolojisi bu ülkelerden ne derece farklıdır, hangi unsurları bize özgüdür? Bu soruların hepsine birden derli toplu yanıtlar vermek günümüz teknolojisinin sunduğu imkânlara rağmen pek kolay olmasa gerek. Hâlbuki Hilmi Ziya Ülken’in 1956’da yayımlanmış “Dünyada ve Türkiye’de Sosyoloji Öğretimi ve Araştırmaları” benzer pek çok soruya yanıtlar arıyor. Ülken’i farklı kılan da araştırma kabiliyeti veya birikiminden çok, sorular sorabilmesi, sorduğu soruların peşinden gidebilmesidir belkide. Ülken’in bu pek sistematik diyemeyeceğimiz araştırmasını geçtiğimiz aylarda Kitabevi yeniden basarak okuyucuya sundu.

49
0

Hilmi Ziya Ülken deyim yerindeyse 50’li yıllarda Türk Sosyolojisini tek başına temsil etmektedir. DTCF tasfiyesiyle Behice Boran, Niyazi Berkes gibi isimlerin üniversite dışında bırakılması Türk Sosyolojisi’ne henüz gelişme çağında ağır darbe vurmuştur. Sosyoloji tarihimizin başlangıcına yerleştirilen Sabahattin Bey ve Ziya Gökalp ile dahi düşünsel bağlar kurmanın riskli sayılabileceği dönemlerdir. Bu koşullarda İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Kürsüsü’nün […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.