Ana Sayfa Dergi Sayıları 53. Sayı Kalıtsal çeşitliliğin kökeni – 1 Tek yol mutasyon!

Kalıtsal çeşitliliğin kökeni – 1 Tek yol mutasyon!

Her birimiz DNA’mızı anababalarımızınkinden farklı kılan en az 300 yeni mutasyonla doğar. Mutasyona uğramış biçimlerinde kalıtımsal hastalıklara ya da bozukluklara yol açan en az 4500 insan geni tanımlanmıştır. Bu mutasyonun karanlık yüzüdür. Ancak bu yazı, daha çok mutasyonun evrimde oynadığı olumlu rol ile ilgili. Her gen, DNA’daki her çeşitlilik, türlerin kendine ait her özelliği, her tür, varlığını mutasyon süreçlerine borçludur. Mutasyon, arabanın deposundaki benzinin onun hareket etmesinin nedeni olmasından daha çok evrimin nedeni değildir. Ancak evrimin gereken, olmazsa olmaz bileşenidir, tıpkı benzinin yolda ilerlemek için yeterli olmamasına karşın, gerekli olması gibi. Mutasyonun temel rolü, onu, evrimin nedenlerini çözümlemede mantıklı bir çıkış noktası yapar.

25
0
Evrim kuramının can alıcı noktası, Darwin’de ve Darwin’den bu yana daha da açık ola¬rak anlaşılan biçimde, bir türe ait bireylerin doğal seçilimle ev¬rimleşirken-türleşirken ait oldukları popülasyondaki bir oransal bölümü temsil etmeleridir; başka deyişle, türün popülasyonları¬nın sahip olduğu genetik değişkenliğin çevresel değişime uygun bir bölümü dolayısıyla, bunları taşıyan bireyler doğal seçilime uğrar.

Okuyacağınız makale, Douglas J. Futuyma’nın, Palme Yayıncılık tarafından yeni yayınlanan “Evrim” adlı eserinin “Kalıtsal Çeşitliliğin Kökeni” başlıklı 8. bölümünden alınmıştır. Eserin çeviri editörleri Prof. Dr. Aykut Kence ve Prof. Dr. A. Nihat Bozcuk’tur. Ana başlığı ve spotları biz koyduk.   Her birimiz DNA’mızı anababalarımızınkinden farklı kılan en az 300 yeni mutasyonla doğar. Özellikle aynı alelli […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 1 yıllık e-dergi aboneliği or 6 aylık e-dergi aboneliği.