Ana Sayfa Dergi Sayıları 60. Sayı Monet’nin resimlerindeki büyülü ışık

Monet’nin resimlerindeki büyülü ışık

Bilim Gündemi

710
0

Empresyonist akımın ünlü ressamı Monet’nin kataraktlı gözüyle yaptığı resimler Paris’teki Marmottan Müzesi’nde (www.marmottan.com) sergileniyor. 1872 tarihli “Impression, soleil levant” adlı yapıtı ile resim sanatında empresyonist akımı başlatan Monet’nin 1912 sonrası kataraktlı gözüyle yaptığı resimleri Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları inceledi.

Monet’nin bir gözünde 1912 yılında çift katarakt gelişti. Bu hastalık ressamın hem görme gücünü hem de renkleri ayırt etme yeteneğini etkiledi. Stanford Üniversitesi araştırmacılarına göre, Monet’nin gözündeki rahatsızlık sanatçının yapıtlarındaki tarz üzerinde de etkili oldu.

Araştırmacılar erken körlükten tedavi gören William Turner ve Silvestro Lega, astigmat El Greco ve göz dibinde dejenerasyon tanısı konulan Degas’ın da ışık seçimi ve geliştirdikleri resim tarzlarında göz rahatsızlıklarının rolü olduğunu öne sürdü.

Yapıtlarında tan vakti, güneşin doğuşu ve batışı gibi zaman dilimlerini ışık oyunlarını gözleyerek resimleyen Monet’nin kataraktlı gözüyle yaptığı 60 resim “L’oeil Impressioniste/Empresyonist Göz” adlı bir sergide Marmottan Müzesi’nde 15 Şubat’a kadar sergilenecek.

Ressamın 1908-1926 yılları arasında birçok kez boyadığı “Ninfe” serisi de bu sergide sunuluyor. Araştırmacılar Monet’nin hastalığının ilerleyen aşamalarında kırmızı ve maviyi ayırt edemediği gibi objelerin kenarlarını seçemediğine dikkat çektiler. Ressam kırmızı ve maviyi çamurumsu renkler olarak görüyordu. Ama Monet çok sevdiği her iki rengi ayırt edemese de iyi anımsadığı için yapıtlarında kullanmaya devam etti. 83 yaşında tamamen kör olunca bir ameliyat geçirdi ve görme yeteneğini biraz da olsa yeniden kazandı. Ancak bu dönemde yaptığı resimlerde sarı renk ağır basmaya başladı.

(Kaynak/ La Repubblica Il Venerdi eki)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz