
13 Haziran günü Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde bir ailenin pazar kahvaltısı, oturma odalarının tavanından giren bir göktaşı yüzünden kesintiye uğradı. Archer ailesi saat 9:30 dolaylarında kahvaltı yaparken birden korkunç bir ses duydu. Sanki çok yakında bir bomba patlamıştı. Bir süre çevredeki tozlardan hiçbir şey görünmedi. Daha sonra Archerlar bilgisayar masasının altında bir kaya parçası fark ettiler. Kaya dokunulamayacak kadar sıcaktı. Yaklaşık bir greyfurt büyüklüğündeki siyah bir göktaşı, Phil ve Brenda Archer’in evlerindeki deri kanepeye 330 km/saat hızla çarpmış ve sonra tavana fırlayıp, bilgisayar masasının altına yuvarlanarak durmuştu.
Çiftin bir yaşındaki torunları Luca’nın, olaydan çok kısa bir süre önce tam da taşın düştüğü yerde oynuyor olması, olayın gerçekten de ucuz atlatıldığını gösteriyor. Bilim insanları bir yerleşim bölgesine göktaşı düşmesinin çok ender görülen bir olay olduğunu ileri sürüyor; hele göktaşının bir evin çatısına düşmesinin, olayı iyice ayrıcalıklı kıldığını düşünüyorlar. Uzmanlara göre bu, Yeni Zelanda’da görülen dokuzuncu göktaşı. Son olarak 1976 yılında Güney Adası’nda bir tane görülmüş. Auckland Laboratuvarı’ndan bilim insanlarının Archer’lara verdiği bilgiye göre uluslarası taş koleksiyoncuları bu 9,5 kg’lık taşa binlerce sterlin ödeyebilir. Çiftse göktaşını Yeni Zelanda da bir müzeye vermeyi düşünüyor.
Göktaşlarının yerleşim bölgelerine düşmesi çok ender görülen bir olaysa da gerçekte her yıl böyle birkaç olay yaşanıyor. Benzer bir olay yaklaşık dokuz ay önce, Eylül 2003’te, ABD’nin New Orleans kentinde görüldü. 59 yaşındaki Roy Fausset’in çatısına bir göktaşı düştü. Bu kez göktaşı bir basketbol topu büyüklüğündeydi. Önceleri o bölgeden geçen uçaklardan birinin bıraktığı donmuş atık zannedilen taşın, Tulane Üniversitesi Uzay ve Yer Bilimleri Bölümü’nde yapılan analizlerin sonucunda bir göktaşı olduğu anlaşıldı. Benzeri bir başka olay da 27 Ağustos 2002’de İngiltere’de North Yorkshire’da yaşanmıştı. On dört yaşındaki Siobhan Cowton sabah babasının otomobiline binmeden birkaç saniye önce uzaydan gelen bir göktaşıyla ayağından hafifçe yaralanmıştı.
Her gün on binlerce göktaşı dünyamıza düşüyor. Bunların bir bölümünü geceleri yıldızkayması olarak görüyoruz. Gündüz düşenlerse Güneş’in parlaklığı nedeniyle görülmüyor. Bilim insanları Dünya’nın kütlesinin her gün 10-100 ton arasında arttığını düşünüyor.
KAYNAKLAR
1) http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/2218755.stm
2) http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/3162626.stm