Ana Sayfa Dergi Sayıları 48. Sayı Avrupa’nın beşinci kızı

Avrupa’nın beşinci kızı

Avrupa’nın maternal genetik prehistoryasının kapsamlı incelenmesiyle varılan en hayret verici sonuç, Avrupa’nın ilk kurucu dalı olan U5’in tanımlanması ve tarihlendirilmesidir. Başlangıçta, sadece dört başlıca Doğu Akdenizli kurucudan birinin genetik büyük büyük kız torunu olan U5, Avrupa’ya göç etmişti. Bu Avrupa klanı, Yakındoğu ve Avrupa’nın karakteristik özelliğidir. Eskiliğine rağmen, sadece Doğu Akdeniz ve Körfez bölgesine, Orta Asya’nın batısına, Akdeniz’i çevreleyen ülkelere, Avrupa’ya ve -eski bir alt dal olan U2 ile birlikte- Hindistan’a sıkışmış, Doğu Asya’da bulunmamıştır. Bir bütün olarak bu klan, Yakındoğu’da 50 bin yıldan daha eskidir. Moleküler saate göre, Avrupa’nın beşinci kızı, U5 de 50 bin yıl yaşındadır ve Avrupa’ya giren ilk kolu temsil etmektedir; bir sonraki Avrupalı kurucu daldan 15 bin yıl önce giriş yapmıştır. Ama nasıl oluyor da Doğu Akdeniz’de ilk defa görülen Geç Paleolitik Çağ ve Bulgaristan’daki ilk Aurignasyan için arkeolojik tarihler sırasıyla sadece 47 bin 100 ve 46 bin yılı gösterdiği halde, Avrupa’nın genetik işareti, 54 bin yıl ile 50 bin yıl arasında Yakındoğu’ya ve kızı U5 yoluyla Avrupa’ya yayılıyor? Bu farklılık, radyokarbon tarihlerinin, “tavan etkisi” verip 40 bin yıl önceki herhangi bir çağın ölçümünde sistematik olarak kayıt dışı kalmasıyla açıklanabilir.

27
0
Homo cinsi türlerinde, erkekler dişilerden daha iriydi. Bu olgunun bir etkisi, “avcı ve toplayıcı” nitelenen topluluklarda erkeğin daha çok avcılık, kadının toplayıcılık işlerini üstlenip bu işlerde uzmanlaşması oldu.

Her ne kadar U5 Avrupa’ya girişiyle aşağı yukarı eş zamanlı olarak Yakındoğu’da kökenlere sahip olsa da, onun uzantıları sadece sınırlı bir alanda başlıca olarak Türkiye’de ve Türkiye’yle İran’ın Trans-Kafkasya bölgelerinde yaşayan topluluklarda bulundu. Bunların içinde hâlâ Türkiye’den, Trans-Kafkasya’nın güneydoğusunda İran ve Irak’tan geçerek Zagros dağları boyunca uzanan Bereketli Hilal’in eski sınırları içinde yaşayan Türkler, Ermeniler, […]

Bu içeriği görüntüleyebilmek için, şu seçeneklerden birine abone olmalısınız: 6 aylık e-dergi aboneliği.