Ana Sayfa 60. Sayı Kilise kitabın önemini biliyormuş!

Kilise kitabın önemini biliyormuş!

Aydökümü

192

Bilim ve Gelecek elinizdeki 60. sayısıyla birlikte 5. yaşını doldurdu. Sermayesiz ve patronsuz bir bilim dergisini beş yıl boyunca hiç aksatmadan çıkarmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tabii bunu dostlarımızın ve yazarlarımızın (daha doğrusu Türkiye’nin bilim birikiminin) katkıları olmadan yapamazdık; bu gurur hepimizin. Kolektif emeğin, metalaştırılmamış emeğin başarısıdır Bilim ve Gelecek. Daha nice beş yılları göreceğiz ve çok daha gelişmiş bir dergiyi yine elbirliğiyle yaratacağız.

Yakın çevremizin katkılarından söz ederken, bu sayımızın kapağının yeni tanıdığımız sanatçı arkadaşımız Başak Günaçan tarafından hazırlandığını da belirtelim. Başak’ın değerli katkıları devam edecek.

***

2009’un, Galileo’nun teleskopunu göğe çevirmesinin 400. yıldönümü olması nedeniyle “Astronomi Yılı”; Darwin’in doğumunun 200., ünlü eseri Türlerin Kökeni’nin yayınlanmasının 150. yılı nedeniyle “Darwin Yılı” ilan edildiğini daha önce de yazmıştık. Bu iki büyük yıldönümü dolayısıyla Bilim ve Gelecek’in bu yıl çıkacak sayılarında “Bilimsel Devrim” konusu ağırlık taşıyacak. Bu temel konuyu, kendini tekrar etmeyen özgün dosyalarla işlemeye çalışıyoruz. Bu dosyalardan ilki elinizdeki sayının da kapak konusu: “Kilise’nin Yasak Kitaplar Listesi”. Vatikan’ın sürekli yenilenerek 1559-1966 yılları arasında yürürlükte kalan listesi, aristokrat düzenin ve dinsel düşünüşün, bilimsel düşünceye, Aydınlanma hareketine yönelik bir giyotin işlevi görmüş. 400 yıldır, bilim, felsefe, edebiyat alanında insanlığa büyük katlar yapmış ne kadar kişi varsa neredeyse hepsinin eserleri yasaklanmış. Konu Türkiye’de ilk kez bu denli geniş biçimde ele alınıyor. Yasak listesinin öyküsünün anlatıldığı Baha Okar imzalı makaleyi ve listedeki ünlü filozof, bilimci ve edebiyatçıları konu alan dosyayı ibretle okuyacaksınız. Böylece “Bilimsel Devrim” konusuna giriş yapmış oluyoruz. Önümüzdeki sayılarda yayınlanacak özgün bir Galileo dosyasının hazırlığı içinde olduğumuzu da belirtelim.

Bu sayıda yer alan bir diğer önemli makale Alâeddin Şenel’in imzasını taşıyor: “Dan Brown yeni Daniken mi?” Şenel, “Da Vinci Kodu” ve “Melekler ve Şeytanlar” adlı kitaplarıyla (filmleri de çevrildi) tüm dünyada çok satanlar listesini alt üst eden Dan Brown’un yazdıklarını bilimsel ve toplumcu düşüncenin eleştiri süzgecinden geçiriyor. Daha onceki benzer bir popüler “bilim” yazarı Erich von Daniken ile karşılaştırarak. Mistik ve dinsel düşünceleri bilim sosu ekleyerek yutturmaya kalkışmak son dönemlerin modası. Bu geniş makalenin ilgiyle okunacağını düşünüyoruz.

Bu ayın bütün ağırlıklı dosyaları bir biçimde “kitap” ile ilgili. Nalân Mahsereci’nin hazırladığı soruşturma dosyasının konusu “Kitabı nasıl seçeriz, nasıl okuruz?” Bu dosyanın esin kaynağı internet grubumuza bir okurumuzun yolladığı mesaj ve ardından gelen tartışma. Biz de hem gruptaki tartışmalardan yararlandık hem de aynı soruyu diğer bazı yazarlarımıza yönelttik. Bu farklı okuma deneyimlerini, kitap sevdalısı olduğunu bildiğimiz Bilim ve Gelecek okurlarının, tartışarak ve kendi deneyimlerini düşünerek okuyacaklarını biliyoruz.

Diğer makaleleriyle birlikte oldukça zengin bir sayı çıkardığımızı sanıyoruz. Bakalım okurlarımız nasıl değerlendirecek?

Dostlukla kalın…

 

 

Önceki İçerikAdım adım Bilimsel Devrim
Sonraki İçerikNietzsche’ye göre ahlak ve din