Ana Sayfa Dergi Sayıları 64. Sayı Ütopyalar’a bekliyoruz

Ütopyalar’a bekliyoruz

36
0

16.Ütopyalar Toplantısı, yine Karaburun’da, 29 Haziran – 5 Temmuz tarihlerinde yapılıyor. Bir hafta boyunca, Karaburun’un doyumsuz ve asi doğası ile iç içe, hem tatlı tatlı tartışacağız hem de çeşitli sanatsal etkinlikler düzenleyeceğiz. Yani hem beynimiz hem de ruhumuz açlığını giderecek. Alâeddin Şenel, Afşar Timuçin. Hasan Aydın, Kamil Masaracı ve daha pek çok biliminsanı ve sanatçı bizlerle birlikte olacak.

Bu yılın ana konusu: “İnsanlığın Sözleri”. Birimiz “Gölge etme başka ihsan istemem” diyecek, bir diğerimiz “Kral çıplak!” diye bağıracak. “Veni vidi vici” (Geldim gördüm yendim) diyen Sezar’ı da, “Et tu Brute” (Sen de mi Brütüs?) diyen Sezar’ı da konuşacağız. Yani “Sezar’ın hakkını Sezar’a ver”eceğiz. Galileo’muz “Dünya dönüyor” diye fısıldarken, Napolyon’umuz “Para, para, para” diye itirafta bulunacak. Marx’ımız ise “Yeter yorumladığınız, değiştirin!” diye haykıracak. Nasrettin Hoca’mız bilgece yorumlayacak bu sözü: “Ya tutarsa”…

Bu ana konu dışında “Karaburunlular konuşuyor”, “Ne olacak memleketin hali?”, “Aydınlar ve halk” gibi tartışma oturumları yapılacak ve serbest sunuşlar gerçekleşecek.

Hepinizi Temmuz başında Karaburun’a, Ütopyalar’a bekliyoruz.
***
Geçtiğimiz ay Türkiye Türkan Hoca’sını kaybetti. Prof. Dr. Türkan Saylan, cüzzam hastalığına karşı mücadelesi ile tıp topluluğunun, on binlerce kız öğrenciye okuma olanağı sağlayan kampanyalara öncülük etmesiyle eğitim topluluğunun, başkanlığını yürüttüğü Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin yaygın etkinlikleriyle Aydınlanma mücadelesinin simge kişiliklerinden biriydi. Yaşamı boyunca aydınlar ile yoksul halkın nasıl bir araya gelebileceğini gösterdi bizlere. Kısacası Çağdaş ve Aydınlık Türkiye’nin simgesiydi Türkan Hoca.
Mücadelesi ve eserleri her zaman esin kaynağımız olacak.
***
Mayıs ayında “Darwin ve Evrim Kuramı” konulu birçok toplantıya katıldık. Gönen’de tıp öğrencileriyle, İTÜ’de mühendislik öğrencileriyle bir araya geldik. 23-24 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde Üniversite Konseyleri Derneği’nin düzenlediği “II. Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu”nu izledik. Tüm bu etkinliklerde bilimsel bilgiye ve düşünceye aç, pırıl pırıl bir gençlik topluluğunun varlığını gördük. Bu bize umut verdi.
***
Elinizdeki sayıda iki ağırlıklı dosya var. Biri, “Mehmet Akif’i Sol’dan Okumak”. Değerli araştırmacılarımız Hasan Aydın, Zeki Sarıhan, Hasan Güleryüz, Ahmet Çebi ve M. Cemal Kuntay’ın makalelerinden oluşan bu geniş dosyada, genellikle Sağ’a terk edilmiş Mehmet Akif Ersoy’a Sol’dan yaklaşmaya ve gerçek Akif’i anlamaya çalışıyoruz.

Diğer dosyamız “Dinci ‘Bilim’”. Prof. Dr. Rennan Pekünlü, Bilim ile Dini uzlaştırmaya çalışan gücün ne olduğunu çarpıcı örnekleriyle inceliyor.

Prof. Dr Nebi Sümer’in “Mardin’de ne oldu?”, Prof. Dr. Haluk Eraksoy’un “Tüm yönleriyle domuz gribi”, Prof. Dr. Metin Hotinli’nin “Kısa kozmoloji tarihi” ve Prof. Dr. Afşar Timuçin’in “Ortaçağ Avrupa’sında eğitim” başlıklı makaleleriyle, Bilim ve Gelecek’in elinizdeki sayısının oldukça zengin ve doyurucu bir nitelik kazandığını düşünüyoruz. Dostlukla kalın…