Ana Sayfa Dergi Sayıları 69. Sayı Avrupa’dan Asya’ya taşındık

Avrupa’dan Asya’ya taşındık

32
0

Bilim ve Gelecek dergisi ve yayınevinin İstanbul’daki merkez bürosunun adresi değişti. Beyoğlu’ndan Kadıköy’e taşındık. Yeni adresimiz ve telefonumuz şöyle:

Adres: Moda Caddesi, Zuhal Sokak, Gül Apt. No: 9/1 Kadıköy-İstanbul

Tel: 0216-349 71 72
Yeni yerimiz eskisinden çok daha geniş. Bir bölümünü yakın bir zamanda tüm bilim kitaplarının ve yerli-yabancı bilim dergilerinin bulunabileceği bir kitapevi olarak değerlendireceğiz. Birkaç ay içinde bu kitapevi konusunda daha geniş bilgi vereceğiz. Bu adres değişikliğini dergi ve yayınevine ilişkin bazı atılımları gerçekleştirmek amacıyla yaptık. Önümüzdeki sayı bu yeni hedefler konusunda da okurlarımızı bilgilendireceğiz.

***

Elinizdeki sayının kapak dosyası insanın evrimine ilişkin yeni bir buluşu ele alıyor: Ardipithecus ramidus, popüler adıyla “Ardi”. Bu buluşu bizim açımızdan daha da önemli kılan, Ardi’yi ortaya çıkaran kazı ekibinde Türkiyeli bilim insanlarının da yer alması. Başkanlığını Tim White’ın sürdürdüğü Etiyopya-Middle Awash araştırma projesine ülkemizden ilk katılım 1991 yılında Prof. Dr. Erksin Güleç ile başlıyor. Daha sonra ekibe Cesur Pehlevan ve Ferhat Kaya da katılıyor.
Tim White ve ekibi, 1981 yılından beri araştırma yaptığı Middle Awash bölgesinde ilk kez 17 Aralık 1992 yılında keşfettiği Ardipithecus ramidus türünün kapsamlı çalışmasını 2009 yılının 2 Ekim tarihinde sona erdirdi. Science dergisi bu önemli çalışma için özel bir sayı hazırladı ve tüm dünyaya duyurulmasını sağladı. Ardi’nin keşfinin devrimsel sonuçları var; insanın evrimine ilişkin bilgilerimizi yeniden sınıflandırmamızı gerektiriyor.
Bilim ve Gelecek bu önemli keşfi bizzat kazı ekibinde yer alan Türkiyeli bilim insanlarının yazılarıyla okurlarına sunuyor. Erksin Güleç, Cesur Pehlevan ve Ferhat Kaya birlikte kaleme aldıkları makalelerinde hem Ardi ve önemi konusunda ayrıntılı bilgi veriyorlar hem de keşfin öyküsünü birinci elden anlatıyorlar. Kendisinden yazı istediğimizde “Ardi’nin kemiklerini topraktan çıkarmış bir kişi olarak bu yazıyı yazmak büyük zevk” diye bizi kırmayan Erksin Güleç ve arkadaşlarına teşekkür ediyoruz.
Kapak dosyamızda ayrıca Prof. Dr. Metin Özbek’in, insan ailesinin (hominid) Homo türü öncesi (Ardi’yi de kapsayan) ilk temsilcileri hakkında geniş bilgi verdiği “Atalarımızın ataları” başlıklı makalesi yer alıyor.
Dosyamızın evrime ilişkin tartışmalara yeni bir katkı sunacağını ve ilgi ile okunacağını düşünüyoruz.

***

Bilim ve Gelecek Kitaplığı iki yeni kitap çıkardı. Sidney Finkelstein’ın “Caz – Bir Halkın Müziği” adlı incelemesi M. Halim Spatar’ın çevirisiyle yayınevimizden yayınlandı. İkincisi ise Ender Helvacıoğlu’nun “Tarih Bilincinden Yaşam Sevincine: İnsanlığı Sözleri” adlı kitabı. Bu iki yeni kitap, diğer kitaplarımız ve dergilerimiz ile birlikte, 31 Ekim – 8 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek İstanbul Kitap Fuarı’nda yerimizi alacağız. 4. Salondaki 125 nolu standımıza tüm okurlarımızı ve dostlarımızı bekliyoruz.

***

Geçtiğimiz ay Türkiye bilim ve kültür dünyasının iki önemli kaybı oldu. Ülkemizin önde gelen sinema yönetmeni ve düşün insanı Halit Refiğ’i ve Türkiye iletişim biliminin kurucularından Ünsal Oskay’ı kaybettik. Eserleri, fikirleri ve yaşamları bize her zaman ışık tutacak.
Dostlukla kalın…