Yeni yapılan bir çalışmada paleozoik döneme ait eklembacaklı fosillerinde protein ve polisakkaritlerden oluşan kitin-protein kompleksine rastlandı. Bugüne kadar kitin-protein kompleksinin görüldüğü en yaşlı fosiller 25 milyon yaşındaki senozoik fosillerdi. 80 milyon yaşındaki senozoik fosillerde de yapısal protein kalıntılarına rastlanmıştı. Geology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarının organik fosil kayıtlarına büyük katkı sağlayacağı bildiriliyor. Eklembacaklılar ortak bir özellik olarak dış iskelete ya da kütiküle sahipler. Kütiküllerin dış kısımları protein matriksine gömülmüş olarak bulunan kitin liflerinden oluşuyor. Kitin ve yapısal proteinlerin mikroorganizmalar tarafından kolaylıkla yıkımlandığı bilindiğinden, bu yapılara erken Paleozoik dönem fosillerinde bile rastlanamayacağı düşünülüyordu.
George Cody ve araştırma ekibi Illinois’te bulunan 310 milyon yaşındaki bir akrep kütikülünü ve Ontario’da bulunan 417 milyon yaşındaki bir eurypteridin (nesli tükenmiş akrep benzeri bir eklembacaklı) kalıntılarını incelediler. Fosillerde bulunan karbon, nitrojen ve oksijen atomlarındaki düşük enerjili X-ışınlarının düzenlenme ölçümleri sonucunda, bu atomların çoğunun protein-kitin kompleksinden kaynaklandığı gözlemlendi. Protein-kitin kompleksi beklenen şekilde, kimyasal süreçler ya da bakteriyel kontaminasyon sonucunda kısmen yıkımlanmıştı.
Araştırmacılar, protein-kitin kompleksinin kalıntısının, bir alt tabaka sağlayarak, organik fosil korunmasında kritik bir rol oynayabileceğini ileri sürüyorlar.
Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/02/110207115046.htm
G. D. Cody, N. S. Gupta, D. E. G. Briggs, A. L. D. Kilcoyne, R. E. Summons, F. Kenig, R. E. Plotnick, A. C. Scott. Molecular signature of chitin-protein complex in Paleozoic arthropods. Geology, 2011; DOI: 10.1130/G31648.1