Ana Sayfa Dergi Sayıları 91. Sayı Kuşların kökeni hakkında yeni teori: Genişletilmiş iskelet kasları

Kuşların kökeni hakkında yeni teori: Genişletilmiş iskelet kasları

337
0

Hazırlayan: Simin Ecem Yıldız

New York Medical Colloge’de gelişim biyoloğu olan Stuart A. Newman, kuşların kökeniyle ilgili yeni bir teori öne sürdü. Kuşların kökeni, geleneksel olarak uçmanın evrimine dayandırılıyordu, fakat Newman iskelet kaslarının genişletilmesinin, uçma ve yüzme gibi adaptif değişimlere olanak sağlayan iki ayak üstünde yükselme hareketinin temeli olabileceğini düşündü. Tüm bunların ortaya çıkmasında ise diğer sıcakkanlı hayvanların kendi enerjisini üretme yeteneği için kritik öneme sahip bir genin kayboluşu yatıyordu.

Dr. Newman, uncopling protein-1 (UCP1)’i kodlayan genin kaybolmasıyla ilgili kanıtı bulma yolunda, kuşların ve kertenkelelerin ortak atasıyla ilgili olan eski çalışmalarından yararlandı.

Bu kayıp genin ürünü, yeni doğan memelilerde hipotermiye karşı koruyuculuk sağlayan ve ısı üreten “kahverengi yağ” dokusunun oluşumunda elzemdir. “Uçmanın kuşların evriminde itici güç olduğu senaryosunun aksine, kas genişlemesi teorisi fonksiyonel olarak işleyen ara formlara ihtiyaç duymadan uçmaya, yüzmeye ve kanatsızlığa geçişin olduğunu söylüyor. Teori aynı zamanda, devekuşu ve penguenler gibi modern uçamayan kuşların ortak bir atadan gelmesi gerektiği fikrini de ortadan kaldırıyor. Buna göre, non-avian (uçmayan) dinozorların yok oluşunun; dengeleyici ısı üretimi mekanizmasındaki hatalı evrime karşılık, UCP1’in kayboluşundan kaynaklandığı ileri sürülebilir.” diyor araştırmacı.

Bir hücre biyolojisi ve anatomi profesörü olan Dr. Newman, canlı çeşitliliği ve bu çeşitliliğin nasıl oluştuğu konusunda araştırmalar yapıyor. Bu kez biraz daha farklı olsa da, çalışmaları tamamıyla kuş gelişimi üzerine. Kendisi termojenes, kas hiperplazisi ve kuşların kökeni üzerine olan çalışmalarının yanı sıra paleontoloji, genetik ve yağ fizyolojisi alanlarından da istifade ediyor.