Ana Sayfa 122. Sayı Avrupa’da Jura döneminin en büyük yırtıcı dinozoru bulundu

Avrupa’da Jura döneminin en büyük yırtıcı dinozoru bulundu

674

Kalıntılarla çalışan paleontologlara göre, Avrupa’nın en büyük kara yırtıcısı ve jura döneminin en büyük etçil dinozoru Portekiz’de bulundu. www.plosone.org’da yayımlanan makaleye göre Torvosaurus gurneyi adı verilen dinozorun, 10 m uzunluğunda ve 1000 kg’a yakın ağırlıkta olduğu düşünülüyor. Bu yırtıcı, yaklaşık 150 milyon yıl önce Avrupa’da besin zincirinin en üst basamağında bulunmaktaydı.

Çalışmanın yürütücülerinden Lizbon Nova Üniversitesi’nden paleontolog Octavio Mateus, Portekiz’in geç jura döneminin çeşitliliğini barındırdığını belirtti. Bölgedeki yeni bulgularla, dinozor çeşitliliği artacak gibi duruyor.

Keşfedilen yeni dinozor, Kuzey Amerika’da Torvosaurus tanneri olarak bilinen Torvosaurus tipi dinozorların ikincisi ve Avrupa’daki eşdeğeri. Her iki örnek de, aynı jeolojik döneme ait kayalık yapı içerisinde bulundu. Her ikisi de tüylerle kaplıydı ve iki ayaklı dinozor gurubuna aittiler. Bu yeni örnekte, üst çenede, her biri 10 cm uzunluğunda 11 diş bulundu.

Yine Lizbon Nova Üniversitesi’nde paleontolog Christophe Hendrickx’ göre, bulunan fosil bildiğimiz en büyük yırtıcı dinozor değil. Kretase döneminde yaşayan Tyrannosaurus, Carcharodontosaurus ve Giganotosauruslar daha büyük hayvanlar. Portekiz dinozoru, halen “yırtıcı dinozorların kralı” olarak bilinen Tyrannosaurus rex’in uzak kuzeni sayılabilir. Gene Hendrickx’e göre, Portekiz dinozorunun kafatası 1, 2 m boyunda ve çok sayıda keskin dişi bulunmasından dolayı diğer dinozorlarla beslendiği de açık.

Hendrickx, yeni dinozora Dinotopia isimli kitap dizisinin yazarı ve aynı zamanda bir fotoğrafçı ve pedogog olan James Gurney’in adının verildiğini açıklarken; dinozorlarla insanların bir arada yaşadığı bir dünya ütopyasının yaratıcısı olan bu yazara hayranlık duyduğunu da belirtiyor.

KaynakDıscovery
Önceki İçerikCanlıların adlandırılmasında Başbakan’a yaranmak
Sonraki İçerikİkinci on yılda yolumuz açık olsun