Ana Sayfa Dergi Sayıları 124. Sayı Madeira’ya Portekizliler’den 400 yıl önce Vikingler ayak basılmış olabilir

Madeira’ya Portekizliler’den 400 yıl önce Vikingler ayak basılmış olabilir

552
0

Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, ev faresi Portekizliler’in adaya ulaştığı 1036 yılından önce, büyük ihtimal bir gemiyle, adaya gelmişti. Makalede bu türlerin adaya ulaşmış olmaları ekolojik bir felakete yol açmış olabilir tezi savunuluyor. Dolayısıyla adanın ekolojisi düşünüldüğünden çok daha erken bir tarihte değişime uğramış olabilir.

Şimdiye kadar Macaronesia Adaları’na insanoğlunun ulaşması iki defa kayıtlara geçmişti: Biri 2000 yıl önce Kanarya Adaları yerlilerinin gelişi, diğeri de 14. yüzyıldan itibaren takımadalara gelen koloniler.

Araştırmacı Josep Antoni Alcover’a göre Maderia’daki şimdiki ev faresi popülasyonunun mitokondriyal DNA’sı, İskandinavya ve Kuzey Almanya’daki gruplarla örtüşürken, Portekiz’dekilerle örtüşmüyor. Bu yüzden Vikingler’in adaya daha önce gelmiş oldukları ve bu ev faresini de beraberlerinde getirmiş oldukları düşünülüyor. Fakat şimdiye kadar Vikingler’in Makaronesia yolculuğu üzerine tarihsel bir veri bulunamadı. Morfolojik ve genetik çalışmalar bu yolculuğun gerçek olup olmadığına dair bilgi verebilir.