Ana Sayfa Bilim Gündemi Kocaeli Üniversitesi’nde Evrim Konferansı’na ilgi büyüktü…

Kocaeli Üniversitesi’nde Evrim Konferansı’na ilgi büyüktü…

176

Ergi Deniz Özsoy, Alaeddin Şenel ve Ender Helvacıoğlu‘nun konuşmacı olduğu Evrim Konferansı, 15 Aralık Pazartesi günü Kocaeli Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Fikir Kulüpleri Fedarasyonu’nun düzenlediği konferans, geniş katılım bulurken, yerel ve ulusal basından da büyük ilgi gördü.

www.bizimkocaeli.com’dan Emrah Taştan‘ın haberini sunuyoruz:

“EVRİM KANITLANMIŞ BİR GERÇEKTİR”
Kocaeli Üniversitesi’ndeki evrim konferansına katılım oldukça yüksekti. Etkinlikte konuşan Yazar Alaeddin Şenel, “Evrim artık bir kuram değil, somut delillerle kanıtlanmış bir gerçektir” dedi
Fikir Kulüpleri Federasyonu Kocaeli Şubesi tarafından düzenlenen Evrim Konferansı, bugün Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferansa ilgi oldukça yoğundu. Birçok öğrenci ve öğretim üyesi, yer bulamadığı için konferansı merdivenlere oturarak veya ayakta izledi. Konferansa Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Doç. Dr. Alaeddin Şenel ve Bilim ve Gerçek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu konuşmacı olarak katıldı.

RENNAN HOCA’YA SELAM
Konferans, Fikir Kulüpleri Federasyonu Kocaeli TemsilcisiOzan Dolaş’ın sunumuyla başladı. Dolaş, Anayasa Mahkemesi’nin türban kararını uyguladığı için tutuklanarak cezaevine gönderilen Prof. Dr. Rennan Pekünlü’ye selam gönderdi. Dolaş, “Türkiye’de bilimsel düşüncenin gerilediği, bilimsel araştırmanın yasaklandığı bir ortamda Kocaeli Evrim Konferansı’nın yapılması büyük bir önem kazanmaktadır” dedi.

EVRİMSEL BİYOLOJİNİN TARİHÇESİ
Dolaş’ın açış konuşmasının ardından konferansta ilk olarak Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy konuştu. Özsoy, “Evrimsel Biyoloji’nin tarihçesi” başlıklı bir sunum yaptı. Özsoy, evrimsel biyologların ilk referans kaynağının Charles Darwin ve onun Türlerin Kökeni kitabı olduğuna dikkat çekti. Özsoy, “Biz Darwin’i deyim yerindeyse günahları ve sevaplarıyla ele alırız. Biyolojik evrim, canlı gruplarının özelliklerinde kuşaklar boyunca meydana gelen değişiklikler olarak tanımlıyoruz. Çünkü, canlıdaki her değişime evrim diyemezsiniz” ifadelerini kullandı.

DOĞAL SEÇİLİMİN ÖNEMİ
Özsoy, evrimsel biyolojiyi konuşurken “doğal seçilim” kavramının önemli olduğuna işaret ederek, “Doğaya uyum başarısı yüksek olan bireyler hayatta kalırlar ve böylece sonraki kuşağa en çok sayıda yavru aktaranlar haline gelirler. Doğal seçilim, besin bulmak için birbiriyle kavga edenler, savaşanlar ve bu savaştan galip çıkanlar demek değildir” uyarısında bulundu.

SAFSATACILARA YANIT
Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy, inanç ve toplumsal konularda evrimsel biyologların söz söylemesinin yanlış olduğunu belirterek, konu hakkında bilgisi olmayan kişilerin evrimle ilgili bilimden uzak açıklamalar yapmasını da eleştirdi. Özsoy, katıldığı bir televizyon programında “Adnan Hocacılar” olarak bilinen grubun temsilcilerinin sahtekârlığını nasıl ortaya çıkardığını anlattı. Özsoy, “Benden evrime ara tür göstermemi istiyorlar. Var diyorum, o mükemmel varlık diye yanıt veriyorlar. Yahu varlığın mükemmeli mi olur? Ben de ‘Pitorodoptusdaktus’u biliyor musunuz’ diye bir soru yönelttim. ‘Biliyoruz’ dediler. Oysa o türü, bilgisizliklerini açığa çıkarmak için ben uydurmuştum” şeklinde konuştu. Özsoy’un bu konuşması, izleyicileri kahkahaya boğdu.

EVRİM KANITLANMIŞ GERÇEK
Alaeddin Şenel ise “Biyolojik Evrim ve Kültürel Evrim” konu başlığıyla ilgili konuştu. Şenel, “Bilim gerçekten canlının birden yaratılırcasına ortaya çıkmadığını ve canlı olmayan kimyasallardan evrimleştiğini açıkça ortaya koymuştur” diye konuştu. Şenel, ilk dönemlerinde bir kuram olarak ortaya çıkan evrim kavramının artık bilimsel bir gerçek olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Evrime bir kuram denilmekteydi ama artık evrim bir olgudur, bir gerçektir. Artık bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Canlı maddeye geçişte en büyük olay Büyük Patlama’ydı. Ben de bunun bir kuram olduğuna inanıyordum. Ama İsviçre’nin CERN şehrinde yapılan deneyde Büyük Patlama’nın milyonda 999 bin 999 oranında gerçek olduğu ortaya konuldu.”

EVRİME 2 KANIT SUNDU
Yazar Şenel, evrime iki kanıt sundu. Şenel, evrimin yer katmanları, fosiller, moleküler biyoloji ve sağlık alanındaki gelişmelerle sürekli olarak kanıtlandığını söyleyerek, “Biyoteknoloji, durmaksızın her uygulamasında evrimi yeniden kanıtlamıştır. Evrim laboratuvar deneylerinde olsun, sağlık alanında olsun kanıtlanmış durumdadır. Artık bakteriler tarafından kalp kapakçığı yenilmiş bir hastaya domuzun kalp kapakçığı takılabilmekte ve hasta hemen ayağa kalkabilmektedir. İlaçların denendiği kobaylar da insanın evrim sürecinde benzerlik gösterdiği canlılardır. Yaradılışçılar, insanın yetkin şekilde yaratıldığını söylüyor. Bakıyorsunuz genç bir kişi Alzheimer hastalığına yakalanıyor. Bu mu yetkinlik? Var sen ‘vardır bir hikmeti diye dövün…”
Konferansta Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu da, evrimi savunmanın Aydınlanma mücadelesindeki yeri üzerine bir konuşma yaptı.

Evrim Konferansı’ndan söz eden yerel ve ulusal kimi diğer portallar şöyle:

İlerihaber portalı: http://ilerihaber.org/kocaelindeki-evrim-konferansina-buyuk-ilgi/6937/

Evrensel haber portalı: http://www.evrensel.net/haber/99866/koude-evrim-konferansi

Özgür Kocaeli haber portalı: http://www.ozgurkocaeli.com.tr/egitim/evrim-sempozyumuna-buyuk-ilgi-h252428.html

Önceki İçerikHadi gel 50’lere geri dönelim!
Sonraki İçerikÇetin ceviz bir problem: Asal ikizler