Ana Sayfa Bilim Gündemi Yeni bir tür sinekkuşu mu?

Yeni bir tür sinekkuşu mu?

122

Bahama Woodstar, Bahamalarda bulunan ve iki alttürden oluşan bir sinekkuşudur. Bunlardan bir tanesi Bahamaların tümünde, ama özellikle de kuzey adalarında sıkça görülen Calliphlox evelynae evelynae’dir. Diğeri, Calliphlox evelynae lyrura ise (“lyrura” ismi, erkeklerinin kuyrukları klasik lir görünümünde ayrık tüylerden oluştuğu için verilmiştir) Bahama Takımadaları’nın içinde yer alan güney Inaguan Adaları’nda yaygın görülmektedir.
Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmayla ilgili yayını The Auk’da yayımlanan biyolog Christopher J. Clark’a göre, bu alt türler belirgin farkları olan iki ayrı tür olarak tanımlanmalıdır.
Clark’a göre, daha önce kuyruk tüylerindeki ufak farklılıklardan dolayı tür ayrımı yapılan bu sinekkuşları 1945’ten itibaren Bahama Woodstar’ın alttürleri olarak sınırlandırılmıştır. Ancak yine Clark’a göre, bunları sinekkuşlarının 2 farklı türü olarak tanımlamak daha doğru olacaktır.
Calliphlox evelynae evelynae ve Calliphox evelynae lyrura’nın her ikisi de kur yapma döneminde kuyruklarıyla mekanik sesler çıkarır. Araştırmacılar, erkek kuşların çiftleşme döneminde kuyruklarından hava geçişiyle çıkardıkları sesleri ve ötüşleri kaydetti. Ayrıca sahada her iki alttürün aralarında geçen atışma seslerini de topladılar. Gaga ve kanat uzunluklarını karşılaştırdılar. Doku örnekleri kullanarak evelynae ve lyrura’nın hangi popülasyonda genetik olarak farklılaşmış olabileceğini araştırdılar.
Buldukları:
1) Erişkin erkek lyrura’nın kuyruğu evelynae’den çok daha ayrık tüyler içeriyordu.
2) Bu farklı şekle bağlı olarak lyrura’nın kuyruk tüyleri belirgin şekilde daha tiz bir ses çıkarıyordu.
3) Lyrura ile evelynae’nin atışma ötüşleri kalite olarak epeyce farklıydı.
Erkek evelynae, birbiriyle bağlantısız sesler çıkarırken, erkek lyrura tamamen farklı cızırtıya benzeyen düzenli bir ses üretiyordu. Buna göre genetik ayrımın 400.000-1 milyon yıl önce arasında olmuş olabileceği düşünüldü.
Bulgular ışığında lyrura’yı tam bir tür olarak saymak en doğrusu olacaktır. Calliphlox evelynae evelynae, Bahama Woodstar’ın ailesinden sayılmaya devam edilebilir. Lyrura ise “Inaguan Lyretail” ailesinden olmalıdır. Bir sonraki adımda, Clark ve arkadaşları bu ismin onanması için Amerikan Ornitologlar Birliğine başvuracaklar.

Çeviren: Dr. Ebru Oktay

Kaynak: http://phys.org/news/2015-02-species-hummingbird.html

Önceki İçerik26. MEF Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması başladı
Sonraki İçerikBüyük Birleşim Teorisi’nin kısa tarihi: Fiziğin en sancılı zamanları