Ana Sayfa Dergi Sayıları 133. Sayı Türk astronom ve astrofizikçileri ODTÜ’de buluştu

Türk astronom ve astrofizikçileri ODTÜ’de buluştu

443
0

Ulusal Astronomi Kongresi (UAK), iki yılda bir, bir önceki kongrede aday olan üniversitede düzenlenen bir kongredir. UAK’ların temel amacı Türkiye’de astronomi ve astrofizik alanında akademik çalışmalar ve projeler yürüten tüm biliminsanlarını bir araya getirerek, yaptıkları çalışmalar hakkında fikir alışverişi yapmalarını sağlamaktır. 2-6 Şubat 2015 tarihlerinde ODTÜ’de düzenlenen 19. UAK, 200’e yakın, yoğun bir katılımla yapıldı.

İlki 1968’de yine ODTÜ’de yapılan kongreye yalnızca 28 kişi katılmıştı. Sonrasında ulusal çalışmaların artmasıyla ve özellikle de “ulusal gözlemevi açılması düşüncesiyle” bir düzene giren kongre, 1982’den sonra iki yılda bir yapılmaya başlandı.

UAK’ı önemli kılan noktalardan birisi de Türkiye’de astronomi ve astrofizik alanında akademik araştırma ve projelerde çalışan öğrencilerin, geldikleri son aşamaları poster ve/veya sözlü bildirilerle sunmaları oldu. Kongre, öğrencilerin yaptığı projeleri ya da yazdıkları makaleleri akademik camiaya kısaca sunarak, kendilerine yardımcı olabilecek akademisyenler ile iletişim kurmalarını sağlamakta. 19. Kongrenin aday üniversitesi olan ODTÜ’de, bu yılki Yerel Organizasyon Komitesi’nde ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu da yer aldı. Topluluk, kongrenin kayıt ve danışmanlık masası gibi birçok hizmetini tam kadro üstlendi ve başarıyla tamamladı.

19. UAK, iki tema ile düzenlendi: Biri Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli astrofizikçilerden biri, Prof. Dr. Dilhan Eryurt Ezer’i anmak, diğeri ise Türkiye’deki gözlemsel astronomide yaşanan gelişmeleri ve geleceğini tartışmak idi. Türkiye’deki ilk kadın biliminsanlarından biri olan Dilhan Eryurt Ezer, astrofizik bilimini Türkiye’ye taşıyan kişilerden biridir. Akademik hayatı boyunca yıldızların evrimi ve yıldız modellemeleri konusunda çalışma yürüten Dilhan Eryurt Ezer’in 2012 yılındaki vefatının ardından 19. UAK, Dilhan Eryurt’a adanmıştır.

Bu yılki kongreyi önemli kılan diğer bir konu ise Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi (DAG) ve bu proje çerçevesinde kurulacak teleskop ile ilgili ayrıntılı bilgilerin verilmesiydi. Gözlemevi, Erzurum Karakaya Tepeleri’ne kurulduğunda, 4 metre çaplı, Türkiye’nin en büyük teleskobunu barındıracaktır. İlk ışığı almasıyla birlikte, hem görünür hem de hem de kırmızıötesi dalgaboylarında veri alabilecek.

İlgili bağlantılar

– Ulusal Astronomi Kongreleri resmi sayfası: http://uak.info.tr

– Türk Astronomi Derneği resmi sayfası: http://www.tad.org.tr

– Doğu Anadolu Gözlemevi resmi sayfası: http://dag-tr.org

– ODTÜ-AAT resmi sayfası: http://gokyuzu.org