Ana Sayfa Dergi Sayıları 134. Sayı Erken evren teorilerimizi sarsan devasa bir kara delik keşfedildi

Erken evren teorilerimizi sarsan devasa bir kara delik keşfedildi

703
0

Gökbilimciler eski bir kara delik tespit etti. Bu kara delik öylesine büyük ve aydınlık ki, erken evren anlayışımıza meydan okuyor.

Bu süper kütleli kara deliğin oluşturduğu yıldızsı gökcismi evrenin doğumundan sadece 900 milyon yıl sonra oluşmasına rağmen, Güneş’ten 420 trilyon kat daha fazla ışıklı. Bu da onu eski evrende karşılaşılan en parlak nesne yapıyor. O kadar parlak ki, neredeyse imkânsız.

Araştırmaya önderlik eden, Pekin Üniversitesi ve Kavli Astronomi ve Astrofizik Enstitüsü’nden Xue-Bing Wu “Evren bu kadar yeniyken, bu kadar büyük bir kara delikle nasıl karşılaşabiliyoruz? Bu soruyu tatmin edici bir şekilde cevaplayacak bir teorimiz henüz yok” diyor.

Dünya’dan 12,8 milyar ışık yılı uzakta bulunan ve SDSS JO100+2802 adı verilen yıldızsı gökcismi, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması tarafından tespit edildi. Daha sonra bu tespit, Dünya üzerinde bulunan 3 teleskop tarafından da doğrulandı.

Araştırmayı yürüten takım Nature’da, “Bir kara deliğin bu kadar büyük bir boyuta ulaşması için, sürekli olarak maksimum oranda yıldızlararası kitle emmesi gerekir. Bu da kara delik büyümesinin, kara delik ısındıkça yıldızsı gökcisim tarafından dışarı yayılan enerjiyle kısıtlı olduğunu belirten günümüz anlayışına ters düşüyor” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bu hipotezle birlikte, madde miktarının erken evrende sınırlı olduğunu göz önünde bulundurursak, biliminsanlarının bu süper kütleli kara deliklerin nasıl var olabileceğini ve nasıl Güneş’ten 12 milyar kat daha büyük hale gelebileceğini açıklamaları oldukça zorlaşıyor.

Araştırmada görev alan Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Fuyan Bian “Bu süper kütleli kara delikle birlikte erken evren teorilerimiz çalışamaz. Yeni bir hipotezin ve onu destekleyecek yeni fiziğin zamanı geldi” diyor.