Ana Sayfa Bilim Gündemi Logos Seminerleri Nesin Matematik Köyü’nde 13. kez buluştu

Logos Seminerleri Nesin Matematik Köyü’nde 13. kez buluştu

315
0

Yılda iki kez gerçekleştirilen Logos Seminerleri “Ses” başlığı altında 13. kez Nesin Matematik Köyü’nde bir araya geldi. Logos Seminerlerinin yola çıkış amacı, “Ucu derin felsefi sorulara uzanan bilimsel konulara ilişkin bilgiyi paylaşmak, tartışmaya açmak ve daha geniş bir kitle tarafından anlaşılmasına katkıda bulunmak.” Ele alınan konuların, yalnızca uzmanların anlayabileceği, ulaşılmaz bir şey olmaktan çıkarılmasına, ama bunu yaparken konuların özüne zarar vermemeye de özen gösteren Logos Seminerleri (http://www.logosseminerleri.org/) daha önce, “Hafıza”, “Kuantum”, “Bilişim”, “İnsan Evrimi”, “Beden”, “Dil” gibi başlıklar altında toplanmıştı.
Ses Buluşmasında psikolojiden müziğe, fizikten sanata, ses mühendisliğinden mimarlığa farklı alanlardan ve disiplinlerden gelen konuşmacılar ve katılımcılar “ses” konusu üzerinde bilgi birikimlerini birbirleriyle paylaştılar. Buluşmada sesin fiziksel yapısı, insan psikolojisindeki yeri, mimarideki etkisi ve sanattaki önemi gibi konular konuşuldu.
Buluşma konuşmacıların kendilerini tanıttıkları, yapacakları konuşmaları tartışıp ön bilgi verdikleri açılış paneli ile başladı. Adnan Menderes Üniversitesi Fizik Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Haydar Uncu “Sesin Fiziği” adlı ilk konuşmayı gerçekleştirdi. Daha sonra buluşma, Boğaziçi Üniversitesi’nden Buğra Giritlioğlu’nun “Bilin Bakalım Bu Ne Sesi?”, Ankara Üniversitesi Dilbilim Bölümü’nden Prof. Dr. İclal Ergenç’in “Ses, Dil, Beyin”, psikolog Ahmet Kilisli’nin “Anne Çocuk Bağlanmasında Sesin Yeri”, Kadir Has Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Dr. Konca Şaher’in “Mimarlığı Duymak”, Esra Yurttut’un “Hareketin Sesi”, Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Mine Melodi Çalışkan’ın “Cymatics”, Bahçeşehir Üniversitesi Ses Teknolojileri Yüksek Lisans Öğrencisi Bilge Miraç Atıcı’nın “Makam Müziği için Ses Sinyali İşleme”, Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman’ın “Müzikte İnsan Sesi, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik”, İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik Teknolojileri Bölümü’nden Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun “Mikrotonal Gitar”, Bahçeşehir Üniversitesi Ses Teknolojileri Yüksek Lisans Öğrencisi Yalın Özgencil’in “Sinemada Ses” ve Hacettepe Üniversitesi’nden Seval Şener’in “Görsel Sanatlarda Ses” adlı konuşmalarıyla devam etti. Buluşma sonunda katılımcıların, konuşmacıların ve organizasyon ekibinin katıldığı, hem Ses Buluşmasının değerlendirildiği hem de gelecek buluşmalar için konu fikirlerinin paylaşıldığı bir toplantı düzenlendi.
Logos Seminerleri’nin, Nesin Matematik Köyü’nün gelenekselleşmiş huzurlu ve özgürlükçü atmosferinden yararlanarak, merak edilenlerin çekinmeden sorulduğu, gerek konuşmalar sırasında olsun, gerekse yemek sonrası sohbetlerde olsun, bilimsel ve toplumsal tartışmaların rahatça yapıldığı buluşmalar sonbaharda da devam edecek. Logos Seminerleri konuya ilgi duyan, meraklısı olsun, uzman olsun herkesi bir dahaki buluşmalara bekliyor.

Yusuf Can Semerci

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz