Ana Sayfa Dergi Sayıları 142. Sayı Doğu Ege’de 22 tane antik gemi batığı bulundu

Doğu Ege’de 22 tane antik gemi batığı bulundu

728
0

Southampton Üniversitesi’nden (İngiltere) bir araştırmacıyla ortak yürütülen, Yunanistan ve Amerikan arkeoloji çalışması işbirliği neticesinde, 13 günde 22 tane antik gemi batığı keşfedildi. Keşif yapılan bölge, antik gemi batıklarının başkenti olabilir.

Fourni’deki bu büyük keşif, bir zamanlar bütün Akdeniz’i içine alan antik deniz ticareti ağını açığa çıkarıyor. Southampton Üniversitesi’nden arkeolog ve Amerikan ortaklı RPM Sualtı Arkeolojisi Kurumu’ndan Proje Koordinatörü Peter Campbell, “Bu kadar çok sayıda gemi batığının Fourni gibi hiçbir önemli imanı ya da büyük kenti olmayan bir adanın etrafında kümelenmesi, adanın navigasyon açısından rolü ve Ege Denizi’nin doğusunda yapılan tehlikeli gemi seferleriyle ilintili olarak yorumlanabilir” şeklinde konuştu.

Batık gemiler,  MÖ 700-480 tarihlerinden Geç Ortaçağ Dönemi’ne (16. yüzyıl) uzanıyor. Bir kısmı Klasik Dönem’den (MÖ 480-323) Helenistik Dönem’e (MÖ 323-31) tarihlenen batıkların yarısından fazlası Geç Roma Dönemi’ne (yaklaşık MS 300-600) ait. Bu gemilerin taşıdıkları yükler Karadeniz, Ege, Kıbrıs, Doğu Akdeniz ve Mısır arasındaki uzun mesafeli ticaretin önemini gösteriyor. Projenin Yunan koordinatörü George Koutsouflakis, “Çarpıcı olan sadece bu batıkların çokluğu değil, aynı zamanda şimdiye kadar ilk defa karşılaştığımız çeşitlilikteki yükleri” diyor. En az üç bölgede, daha önceki batıklarda bulunamayan yükler var. Yükün çoğu amforalardan oluşuyor.

Fourni, Doğu Ege adalarından Samos ve İkaria arasında 13 ada ve adacıktan oluşan bir bölge. Bu küçük adaların önemi, büyük kentlere sahip olmalarından değil, demir atmak ve yön bulmak için kullanılmalarından ileri geliyor. Fourni hem Doğu ve Batı hem de Kuzey ve Güney ekseninde Ege ve Doğu Akdeniz’i bağlayan önemli bir kesişim noktası.

Bu denizaltı keşfi Yunanistan’da bulunan daha önceki batıkların toplam oranını yüzde 12 arttırdı. Üstelik birbirine bu kadar yakın mesafede batıkların bulunması oldukça ender rastlanan bir durumken, henüz Fourni kıyılarının sadece yüzde 5’i araştırıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz