Ana Sayfa Dergi Sayıları 131. Sayı Diş kaybı belleği geriletiyor

Diş kaybı belleği geriletiyor

618
0

UCL araştırmalarına göre, bütün dişlerini kaybeden bireyler, hâlâ kendi dişlerinden bazılarına sahip bireylere göre bellek ve konuşma hızında düşüş gösteriyor.

Amerikan Geriyatri Birliği’nin dergisinde yer alan makalede belirtildiğine göre, ELSA’da (English Longitudinal Study of Ageing) 60 ve üzeri yaşlardaki 3166 yetişkinle performans testleri yapıldı. Hiç kendi dişlerine sahip olmayan bireylerin, kendi dişlerine sahip bireylere göre hem bellek hem de yürüme hızında yüzde 10 daha başarısız oldukları görüldü.
Total diş kaybı ve bellek kaybı arasındaki bağlantı, sonuçların geniş bir yelpazede bulunan faktörlere göre düzenlenmesinden sonra açıklandı. Bu faktörler ise sosyodemografik karakteristikler, varolan sağlık sorunları, fiziksel sağlık, sigara-içki gibi alışkanlıklar, depresyon ve sosyoekonomik durumlardır. Ancak, tüm muhtemel faktörlere göre ayarlamalar yapıldıktan sonra, kendi dişleri olmayan insanların dişleri olan insanlara göre daha yavaş yürüdüğü saptandı.

Tüm dişlerini kaybeden ve zayıf belleğe sahip olan bireylerin testleri, 60’la 74 yaş arasındaki bireylerde, 75 yaşından büyük bireylere göre daha net sonuçlar vermiştir. Diş kaybının ve mental/fizilsel zayıflamanın ortak sebepleri arasında sosyoekonomik statü, eğitim ve özellikle oral sağlığın olduğu düşünülmektedir. Fonksiyonel gerilemeler arasındaki bağlantıdan bağımsız olarak gereğinden fazla diş kaybı, ilerleyen yıllarda mental ve fiziksel sağlığın daha çabuk zayıflayama riskine karşı, erken teşhis olanağı sağlamaktadır. Bu zayıflamaya neden olan hayat şekli ve psikososyal faktörler gibi etkenler, değiştirilebilir durumlardır.

Daha ayrıntılı bilgi için: “Tooth Loss Associated with Physical and Cognitive Decline in Older Adults”, Journal of the American Geriatrics Society, 2014; DOI:10.1111/jgs.13190

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz