Ana Sayfa Dergi Sayıları 172. Sayı Çin’in teknolojik üstünlüğü

Çin’in teknolojik üstünlüğü

1433
0

Eskiden Çin mallarını küçümserdik. Dilimizde pek çok deyim vardı kalitesiz Çin mallarını anlatan: “Çin işi Japon işi”, “Çin malı tapon malı”, “Çin malları kalitesiz, bir kere kullan at”

Hatta tekstilde Türkiye’nin daha ileride olduğu, Çinlilerin kalitesiz tekstil ürünlerini ucuza sattıkları için pazar kaptıkları iddia edilirdi.

Tapon mal üreten Çinliler, Forbes dergisince yayınlana Fortune 500 listesinde yer buldu. 116 Çinli şirketin Fortune 500’e girmesi dikkati çekti.

Fortune 500’in ilk sırasında 485,8 milyar dolarlık satış geliriyle yine ABD’li perakende devi Wal-Mart bulunuyor. Wal-Mart’ı Çin’in enerji şirketi State Grid 315,1 milyar dolarla takip ediyor. Çinli Sinopec Group 267,5 milyar dolarla üçüncü sırada yer alıyor. China National Petroleum 262,7 milyar dolar gelirle dördüncü sırada.

Bundan sadece 5 yıl önce hiçbir Çin şirketinin listede yer almadığını hatırlıyoruz. Fortune 500 listesini allak bullak eden Çinlilerin teknolojik açıdan dev olduklarını kabul etmemiz gerekiyor. İleri teknoloji Çin’e geçerken, tapon mallar kime kaldı acaba?

Gelim Çinlilerin ürettiği “tapon” teknolojilere bakalım.

Alibaba, dünyanın en büyük B2B sitesi: e-ticaret, perakende, Internet, AI (yapay zeka) sektörlerinde dünya lideri olan dev Çin şirketidir. C2C (consumer-to-consumer), B2B ( business-to- business) hizmetleri yanında Alipay denilen, Paypall benzeri, elektronik ödeme sistemi vardır.  Alibaba’nın Pazar değeri 231 milyar dolardan fazladır. Dünyanın en değerli 10 şirketi içinde yer almaktadır. 200’den fazla ülkede ticari faaliyet gösteren Alibaba, dünyanın en büyük internet şirketidir. Microsoft, Google ile birlikte en büyük bulut hizmetleri sağlayıcısı arasında yer almaktadır.

Beıdou Global Navigation Satellite System (GPS): GPS (Global Positioning Systems – Küresel Konumlama Sistemi) kavramını biliriz. Bunun Batıya ait olduğunu biliriz. Çinlilerin benzeri bir sistem kurduğunu çoğumuz bilmez. Beidou, uyduları ile bu hizmeti, şu an için sadece Asya’da, vermektedir. Teknik olarak tüm dünyaya bu hizmeti verme gücüne sahiptir. Çinliler bu sisteme sahip üç ülkeden birisidir. Beidou uzayda bulunan 35 uydusu ile çalışmaktadır.

Petrol üretiminde, ulaşım ve taşımacılıkta, inşaatta, madencilikte, ağır sanayide hatta denizcilikte gıpta ile bakacağımız pek çok Çinli dev şirket bulunmakta.

İpek Yolu’nu canlandıracak “one belt one road” projesi Çin’i, Orta Asya ve Ortadoğu üzerinden Avrupa’ya bağlamayı amaçlıyor. Projenin 2025’e kadar bitirilmesi planlanıyor.

iHealt ürünleri ile Çin sağlık sektörüne de el atmış durumda. Şeker ve tansiyon ölçümleri pratik ve doğru şekilde yapılıyor, hastanın ölçüm bilgilerine grafik ortamda ulaşılabiliyor.

Çok değil, 20 hatta 10 yıl öncesine kadar ucuzluğun ve kalitesizliğin simgesi olan Çin malları günümüzde, kaliteli, sağlam, dayanıklı, dünya standartlarındadır.

Darısı başımıza.