Bugünün Fransa’sında, 60 bin yıl önce küçük bir kireçtaşı mağarasında Neandarteller bir mezar kazıp klanlarının yaşlı bir üyesini gömüyorlar. Bu, 1908’de ünlü La Chapelle-aux-Saints Neandartel iskeletinin çıkarıldığı arkeolojik alandan edinilen bir görüntü ve yakın evrimsel akrabalarımızın bilişsel ve davranışsal kapasitelerini anlamamız bakımından önemli sonuçlar çıkarıyor.
Bazı arkeologlar, birtakım Neandartel alanlarında kalıntılarını buldukları ölü gömme pratiğinin, modern insana ait anahtar bir özellik olduğu konusunda tartışıyor. Fakat eleştiriler, alanın uzun zaman önce gerçekleri gizleyecek modası geçmiş yöntemlerle kazıldığı yönünde.
Geçtiğimiz yıllarda arkeologlar, Neandartellerin başka modern pratiklerine ilişkin ilginç kanıtlar buldular, bedenlerini süslemek ya da karmaşık araçlar yapmak gibi. Bunları modern insanın anatomik olarak alanlarını işgal etmeden önce yapmaları, Neandartellerin kültürel geleneklerini aralarına katılan bir bilgin sayesinde değil, bağımsız olarak inşa ettiklerini gösterir.
Fransız mağarasında yeniden yapılan kazılarda daha fazla Neandartel kemiği ve dişleriyle birlikte taş aletler ve hayvan kalıntıları da bulundu. New York Üniversitesi’nden William Rendu ve meslektaşlarının yaptığı kazıda çıkarılan Neandartel iskeletleri doğal pozisyonda değildi; onlara en azından kısmen gömme amaçlı şekil verilmişti. Etoburlara yenik düşen hayvan kalıntılarına da rastlamakla birlikte, Neandartel kemiklerinde bu çeşit yaralanmaların izini bulamadılar. Bu gözlem, cesedin kasıtlı olarak hemen örtüldüğünü işaret ediyor. Rendu ve meslektaşları buluntularını Proceedings of the National Academy of Sciences USA dergisinin Ocak sayısında yayımladı.
Kaynak
– Kate Wong, “New evidence suggests that Neandertals buried their dead”, Scientific American.