Ana Sayfa Dergi Sayıları 121. Sayı Mısır’da 4600 yıllık piramit bulundu

Mısır’da 4600 yıllık piramit bulundu

3583
0
Güney Mısır’da bulunan Edfu uakınlarındaki antik yerleşimde çalışan arkeologlar, yaklaşık 4600 yıl öncesinden kalma bir basamaklı piramit açığa çıkardılar.

Mısır’da eski bir yerleşim olan Edfu’da arkeologlar, tarihi Gize’nin büyük piramidinden (Keops Piramidi) birkaç on yıl öncesine uzanan 4600 yıllık basamaklı bir piramit keşfetti.

Yapımında kumtaşı blokları kullanılan ve kil harçla inşa edilmiş piramidin kalıntılarının yüksekliği yaklaşık olarak 4,9 metre ve orijinal yapının yüksekliği 13 metre civarında. Yeni bulunan piramit Mısır’da keşfedilen yedinci basamaklı piramit oldu. Neredeyse birbirinin aynısı olan bu piramitlerin MÖ 2635-2610 yılları arası hüküm süren Firavun Huni ya da MÖ 2610-2590 yılları arasında hüküm sürmüş Firavun Sneferu tarafından inşa ettirildiği düşünülüyor.

Piramidin çevresindeki çocuk ve bebek kalıntıları. Gömülme tarihleri piramidin inşasından oldukça sonra, bir ihtimalle bin yıl kadar. Piramidin güney tarafındaki gömülerin gün ışığına kavuşturulduğu kazı, arkeolog Aurélie Schenk yönetiminde gerçekleşiyor.

Basamaklı piramitler herhangi bir defin işlemi için kullanılmazdı, dolayısıyla iç bölümleri yoktur. Aynı zamanda bu piramitler Firavun Djoser (MÖ 2670-2640) tarafından inşa ettirilen ünlü basamaklı piramide tasarım olarak çok benzerler.

Chicago Üniversitesi Doğu Bilimleri Enstitüsü’nde Edfu piramidi çalışmalarından sorumlu araştırma görevlisi Gregory Marouard piramitlerin birbirine olan benzerliklerinin çok şaşırtıcı olduğunu ve hepsinde ortak bir plan şeması olduğunu söylüyor.

Marouard ve takımı yeni keşfedilen piramitte; basamaklı piramitlerin, yeryüzündeki tanrı olduğu düşünülen firavuna adanmış sembolik anıtlar olabileceğine dair kanıtlar buldular.

Piramidin dış yüzeylerinde bir kitap, oturan bir adam, bir kuş, yaprak ve dört ayaklı bir hayvanı tasvir eden hiyeroglifler, piramit alanının doğu tarafında da gıda kalıntıları bulundu. Piramidin altında ise bebek ve çocuk ölülerinin kalıntıları bulundu; arkeologlar bu kalıntıların piramidin inşasından çok sonra gömülmüş olduğunu düşünüyor.

Arkeologlar, piramidin doğu tarafında gıda kalıntıları buldu. Fotoğrafta görülen bölüm, bir stelayı tuttuğu tahmin ediliyor. Aynı zamanda beyaz kireçtaşı parçaları ve 1500 yıl önce kaldırılan bu gıda bölümünün bölümleri de görülebilir.

Ekibiyle çalışmalarına 2010’da başlayan Marouard’a göre, uzmanlar kalın bir kum tabakası, çöp ve önceki yağma girişimlerinden kalan kırılmış taşlarla kaplı piramidin varlığını çok önceden biliyordu. Fakat Marouard ve ekibi çalışmalarına başlamadan önce bölge kazılıp piramit çıkartılmamıştı.

Hatta yakınlardaki bir köyde yaşayan Mısırlılar, üzeri kaplı bu yapı piramide benzemediğinden, yapının Müslüman bir şeyhin türbesi olduğuna inanıyorlardı. Marouard, Firavun Khufu’nun (MÖ 2589-2566) bu sembolik anıtların devamlılığını ve korunmasını bıraktığını ve kaynaklarını Giza’daki Keops Piramidi’nin yapımına yönlendirdiğini belirtiyor.

Nil’in batı yakasındaki Edfu, 12 metre derinliğe gömülü bulunmuş ve şahin tanrı Horus’a adanmış Edfu tapınağı dolayısıyla zaten meşhur bir bölge. Geçmiş yıllarda, Edfu’daki tapınağın bir tepe olduğu düşünülmüş ve yerleşim yerleri tapınak alanının üzerine inşa edilmiş. Basamaklı piramitlerse, Edfu’nun ününde az pay sahibi olsalar da, arkeologlar için yeni araştırma alanları sunmaya devam ediyor.