Ana Sayfa Bilim Gündemi Baharatlı yiyecekler safra kesesi problemlerine neden oluyor mu?

Baharatlı yiyecekler safra kesesi problemlerine neden oluyor mu?

4808

Son günlerde Amerika gündemini sarsan bir habere göre, Tennessee’li bir genç, çok fazla acı ve baharatlı atıştırmalı tükettikten sonra safra kesesi ameliyatına alınmak zorunda kaldı. Ama gerçekten de acı ve baharatlı atıştırmalıklar mı bu gencin safra kesesi sorunlarına neden oldu, yoksa ortada başka bir sorun mu vardı?

17 yaşındaki Rene Craighead, yerel haber kanalı WREG’e göre, haftada yaklaşık olarak dört paket çok acı olan cipslerden yiyordu. Ancak genç zaman içerisinde, midesini üşütmüş gibi hissetmeye başladı ve semptomların şiddetlenmesinin sonunda apar topar safra kesesi ameliyatına alındı. Rene’nin annesi kızının baharatlı cipsleri çok sevmesinin sağlık sorunlarına yol açmadığını ve bu açıdan kızının suçlanmaması gerektiğine inandığını söyledi.

Baharat mı, yağ mı?

Uzmanlar, baharatlı yiyeceklerin safra kesesi problemleri için bilinen herhangi bir risk faktörü olmadığını, ancak cips gibi yağlı yiyeceklerin çok yüksek bir risk faktörü olduğunu söylüyor. (Safra kesesi, safra depolayan ve salgılayan karaciğerin altında küçük bir organ olup, salgıladığı safra sayesinde yağın sindirilmesine yardımcı olur.)

Ohio State Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nden Dr. Sabrena Noria’ya göre: “Benim bildiğim kadarıyla, baharatlı bir şeylerin tüketimi safra kesesi sorunlarına neden olmaz. Ancak, uygulanan diyetin içeriğinde yağ tüketimi çok fazlaysa kesinlikle safra kesesi problemleri için bir risk oluşacağından söz etmemiz mümkün. Ve bazı baharatlı atıştırmalıklar gerçekten de yüksek yağ oranlarına sahip.” dedi. Örneğin, Cheetos Acılı’nın her 28 gramlık porsiyonda 11 gram yağ; Acılı Patos Rolls’un, her 30 gramlık porsiyonda 8 gram yağ bulunmakta.

Sorunun kaynağı neydi?

Noria: “Muhtemelen safra kesesi sorunlarına katkıda bulunan çok yüksek miktarda yenmiş olan cipslerdi” diye ekledi.

Nicklaus Çocuk Hastanesi’nde pediatrik gastroenterolog olan Dr. Carrie Firestone Baum, baharatlı atıştırmalıklar yemenin safra kesesi sorunlarına yol açıp açmayacağının açık olmadığını ve baharatlı atıştırmalıkların gastrit, mide zarının iltihaplanmasına ve mide ağrısına neden olabileceğini söyledi.

Her ne kadar, bu tarz baharatlı yiyecekler tüketmenin safra kesesi sorunlarına neden olduğu tam olarak kesinleşmese de Rene’nin davasının sonucu belki de bu belirsizliği ileride ortadan kaldırabilir.

 

Foto altı: İddiaya göre, fazla miktarda acılı cips tüketen bir genç acilen safra kesesi ameliyatına alınmak zorunda kaldı. © Meredith Rizzo/NPR

KaynakLıve Scıence
Önceki İçerikKadınları yatağından fırlatan mıknatıs!
Sonraki İçerikBuz Adam’ın son yemeği yüksek yağ içerikliydi