Ana Sayfa Dergi Sayıları 126. Sayı Eklembacaklılar 410 milyon yıl önce böyle yürürdü…

Eklembacaklılar 410 milyon yıl önce böyle yürürdü…

902
0

Biliminsanları 410 milyon yıl yaşındaki fosil kanıtlara dayanarak, dünya üzerindeki ilk yırtıcılardan olan bir eklembacaklının yürüyüşünü yeniden canlandırdı.

Manchester Üniversitesi ve Berlin Doğal Tarih Müzesi araştırmacıları, Londra Doğa Tarihi Müzesi’nde korunan fosilleri çalışmalarında kullanarak, bu hayvanların yürüyüşünü canlandıran bir video filmi hazırladılar. Çalışmanın ayrıntıları Journal of Paleontology dergisinde yayımlandı.

Bilimadamları nesli tükenmiş örümceklerin akrabası olan bu canlının uzuvlarının hareket kapsamını oluşturabilmek için, fosil kayaçlarını hayvanın kesit alanını gösterecek ince tabakalar biçiminde yerleştirdiler. Oluşturulan bu örnek ile nesli tükenmemiş eklembacaklılar karşılaştırılarak açık kaynak kodlu bilgisayar programı “blender” yardımıyla canlının yürüyüşü canlandırıldı.

Manchester Üniversitesi Atmosfer ve Çevre Bilimleri Bölümü’nden Dr. Russell Garwood, atalarımız suyun dışına çıkmadan önce, anakara üzerinde bu eklembacaklıların beslenme zincirinin patronu olduğunu söylüyor. Berlin Doğal Tarih Müzesi’nin Müdürü Jason Dunlop, Rhynie Chert olarak adlandırılan kaya türünden olan bu fosillerin, fevkalade iyi bir biçimde korunduklarını belirtiyor. Doktora çalışması sırasında bu canlıların görünümlerinin yeniden canlandırılması fikrinin kafasında oluştuğunu ve bu çalışmanın bu fikirden daha da ileri giderek bu nesli tükenmiş canlıların yürüyüşünü görmemize imkân sağladığını ekliyor. Kendisi için çalışmanın en güzel ve heyecanlı kısmının, bu animasyonları oluştururken teknik sihirbazlık ya da yüksek maliyete sahip Jurassic Park filmindeki gibi yöntemlere ihtiyaç duyulmaması olduğunu ifade ediyor. Bu çalışma Journal of Paleontology dergisinde yayınlanan fosil analizi ve 3 boyutlu görselleştirme konusunda biriktirilmiş özel yazıların bir bölümünü oluşturuyor. Dr. Garwood oluşturulan bu görsel çalışmanın açık kaynak kodlu bir program ile yapılmış olmasının, bu çalışmayı yapmak isteyen herkese istediği zaman bu simülasyonu oluşturabilme imkânı da sağladığını ve bu imkânın bu canlıların daha iyi anlaşılması açısından önemli olduğunu ekliyor.

https://docs.google.com/file/d/0B2KhlzGhKIfTREpZYURIRjI4OHM/view?pli=1

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz