Ana Sayfa Bilim Gündemi Antik flütler 35 bin yıldan daha eski

Antik flütler 35 bin yıldan daha eski

1788
0

Dünyanın en eski enstrümanı bir Alman mağarasında bulundu, yeni bulgu gösterdi ki insanlar, 35 bin yıldan daha evvel, kemiklerden ve fildişinden yapılmış flütlerden melodiler çıkarıyorlardı.

Biliminsanları, Afrika’dan ayrıldıktan sonra Avrupa’ya yerleşen kimi modern insanlarca yerleşilmiş bir Alman mağarasında, enstrümanların kalıntılarını keşfettiler.

Bulgular, Avrupa’daki en yaşlı atalarımızın iyi-yapılandırılmış bir müzik geleneği olduğunu gösteriyor.

En muhteşem bulgu, kızıl akbaba kemiğinden yapılma bütün bir flüt oldu. 21,8 cm uzunluğu ve yaklaşık 8 mm çapıyla enstrümanın beş parmak deliği ve bir ucunda V-şeklinde iki derin çentiği var.

Enstrümanın beş parmak deliği ve bir ucunda V-şeklinde iki derin çentiği var.

Biliminsanları, güney-batı Almanya’daki Ach vadisindeki Hohle Fels mağarasında, aynı yerleşimde, iki fildişi flütüne de ait küçük kalıntılar buldular.

Flütler, yakın zamanda keşfi yaygınca duyurulan mamut fildişinden bir “Venüs” figürinin yakınında bulundu. Karbon tarihleme, flütlerin 35 bin yıldan daha yaşlı olduğunu gösterdi.

Almanya’daki Tübingen Üniversitesinden Dr. Nicholas Conrad ve meslektaşları, keşfi Nature dergisinde raporlaştırdılar.

Erken modern insanların sosyal uyumluluklarının artmasıyla, müziğin Neandertallerin mirasına katkıda bulunmuş olabileceğini öne sürdüler.

Türümüz Homo sapiens’le yer değiştiren ve yok olan birbirinden ayrı erken Avrupa insanı türleri vardı.

Bilim insanlarına göre: “Erken Üst Paleolitik insanların hayatında müzik, daha etkili bir varlık ekonomisini ve daha büyük yeniden uyum başarısını doğrudan yaratmadı. Öte yandan, daha geniş bir davranışsal bağlamda değerlendirildiğinde, müzik, erken Üst Paleolitikte daha geniş sosyal ilişkilerin kurulmasına katkı sağlamış olabilir ve bu sebeple belki de kültürel olarak daha muhafazakâr ve nüfus itibariyle daha izole Neandertal topluluklara göre modern insanların sayısal ve coğrafi genişlemesine yardımcı olmuştur.”

Kaynak

1) https://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/archaeology/5625802/Ancient-flutes-more-than-35000-years-old.html