Ana Sayfa Bilim Gündemi Aramızdan ayrılışının 40. yılında Dr. Necdet Bulut anılıyor

Aramızdan ayrılışının 40. yılında Dr. Necdet Bulut anılıyor

603

Necdet Bulut’un adını ve mücadelesini yaşatmak, öğretilerini genç kuşaklara aktarmak amacıyla Necdet Bulut’un düşünsel mirasını sahiplenen, kendisinin de gerek yöneticisi gerekse üyesi olarak katkıda bulunduğu tüm dernek ve örgütler bir anma etkinliği düzenlemek üzere bir araya geldiler.
Bilgisayar Mühendisleri Odası (BMO), Elektrik Mühendisleri Odası, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği, Türkiye Bilişim Derneği ve Tüm Öğretim Elemanları Derneği’nin işbirliğinde 8 Aralık 2018 Cumartesi günü düzenlenecek etkinlik, Karşıyaka Gömütlüğünde, Necdet Bulut’un gömütü başındaki anma töreniyle başlayacak; sonrasında ODTÜ Necdet Bulut (U3) Amfisi’nde buluşularak amfideki plaket yenilenecek. ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Salonu’nda gerçekleştirilecek anma etkinliğinde Necdet Bulut’un eşi Neşe Erdilek Bulut, oğlu Yiğit Bulut ve dostlarının konuşmalarının ardından “Necdet Bulut’u Yaşatmak” başlıklı açıkoturum yapılacak. Prof. Dr. Haluk Tosun’un yöneteceği açıkoturuma ODTÜ Öğretim Üyesi, OED ve TÜMÖD’ün önceki başkanlarından Prof. Dr. Yakup Kepenek ile BMO Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi İzlem Gözükeleş konuşmacı olarak katılacaklar. Etkinlik, Necdet Bulut ve döneme ilişkin anılarını, duygu ve düşüncülerini paylaşmak isteyen dostlarının ve katılımcıların söz alacakları “Necdet Bulut’u Düşünmek” oturumuyla son bulacak. Anma etkinliği kapsamında 1-8 Aralık 2018 günleri boyunca Necdet Bulut’un fotoğrafları ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesislerinde sergilenecek.

Necdet Bulut kimdir?
1938’de doğan Necdet Bulut, 1960’ta İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü’nü bitirdi. Milli Savunma Bakanlığı Araştırma-Geliştirme Başkanlığı’nda askerliğini yaparken bilgisayarla tanıştı; sonrasında IBM’de sistem mühendisi olarak görev aldı. 1969’da ODTÜ Elektronik Hesap Bilimleri Enstitüsü’ne programcı olarak girdi; kısa süre sonra öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1970’te gittiği Purdue Üniversitesi’nde “yazılım fiziği” konusunda çalıştı. 1972’de bilgisayar bilimleri dalında yüksek lisans, 1973’te doktora derecesi aldı. Türkiye’nin bilgisayar alanında doktora yapan ilk biliminsanı oldu. IBM’de çalıştığı dönemde Bilgi İşlem İşçileri Sendikası’nın kurulmasına öncülük eden, ODTÜ çalışanlarının sendikalaşma çabalarında büyük katkıları olan Necdet Bulut, her zaman örgütlü mücadelenin içerisinde yer aldı. Türkiye İşçi Partisi’nde yürüttüğü siyasi faaliyetin yanı sıra çeşitli üniversitelerde öğretim üyelerinin bir demokratik kitle örgütünde birleşmesi için de yoğun emek verdi. Mayıs 1975’de kurulan Tüm Öğretim Üyeleri Derneği’nin (TÜMÖD’ün) kurucu yönetim kurulunda genel yazmanlık görevini üstlendi. Teknik elemanların örgütlenmesi çabasında yer aldı, Tüm Teknik Elemanlar Derneği’nde (TÜTED’te) yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Şubat 1977’de “2. Milliyetçi Cephe” hükümetinin Hasan Tan’ı ODTÜ Rektörlüğüne ataması sürecinde, aynı zamanda ODTÜ’nün en yüksek akademik organı Üniversite Konseyi’nin de bir üyesi olarak, en ön saflarda mücadele verdi.

26 Kasım 1978’de Karadeniz Teknik Üniversitesi sahil tesislerinde 6-7 kişilik yüzleri gizli bir grup saldırgan Necdet Bulut ve ailesinin olduğu araca ateş açtılar. Necdet Bulut, eşi ve oğlu saldırıda yaralandı. Durumu ağır olan Bulut ameliyat için Ankara’ya Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildikten sonra 8 Aralık 1978 günü yaşamını yitirdi.

Önceki İçerikYapay zekâ nedir?
Sonraki İçerikMarx nasıl Marksist oldu?