Ana Sayfa Bilim Gündemi Tek bir gen dizisi, beş farklı psikolojik hastalıkla ilişkili!

Tek bir gen dizisi, beş farklı psikolojik hastalıkla ilişkili!

1811
0

Doktorlardan oluşan bir ekip; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otizm spektrum bozukluğu, bipolar bozukluk, majör depresyon ve şizofreni oluşumuna neden olan genleri ortaya çıkardı.

Amsterdam’daki Queensland Üniversitesi ve Vrije Üniversitesi tarafından yürütülen ortak bir araştırma projesi, bu beş psikiyatrik bozukluğun arkasındaki genleri belirlemek için 400 binden fazla kişiyi inceledi. Queensland Üniversitesi’nde psikiyatr Profesör Christel Middeldorp, beş bozukluğun hepsini işaret eden birkaç gen dizisi olduğunu ifade etti.

Yeni farmasötik ilaçlar, bu ortak yolları hedef alabilir

“Bu incelemeden önce birçok psikiyatrik bozukluğun kalıtsal niteliklerinden dolayı birbiriyle ilişkili olduğunun zaten bilindiğini” söyleyen Middeldorp, “Genellikle bir ailede ruhsal bozukluğu olan birden fazla aile üyesi görüyoruz, ancak mutlaka aynı rahatsızlığı yaşamıyorlar” diye ekledi. Araştırmacılar, hastalıkların oluşmasıyla belirli gen dizilerinin alakası olup olmadığını araştırdılar. Bunlar aynı biyolojik yolakta rol oynayan veya aynı doku tipinde aktif olan genlerdi. Gen anlatımının farklı bozuklukları etkilediği ve üzerinde çalıştıkları bazı genlerin bahsi geçen tüm hastalıklarla ilişkili olduğu, bunun da beş hastalığın tümü için riski artıran ortak bir gen dizisi olduğu ifade edildi.

Çalışmanın yürütücülerinden Dr. Anke Hammerschlag, bunun beyindeki genlerin paylaştığı biyolojik yollardan kaynaklı olduğunu söylüyor. Dr. Hammerschlag, “Beyin hücrelerindeki tüm fonksiyonlara işaret eden bozukluklar arasında ortak biyolojik mekanizmaların bulunduğunu gördük” diye belirtti.

Hammerschlag,bu bulguların, kesin tanılarına bakmaksızın birçok hasta için etkili olabilecek yeni ilaçların geliştirilmesinde önemli bir ilk adım olduğunu ve bu bilginin bizi daha etkili kişiselleştirilmiş tıbbın gelişimine daha da yaklaştıracağını söyledi.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190724104003.htm