Ana Sayfa Bilim Gündemi Komutlara yanıt veren sürücüsüz bisiklet sistemi geliştirildi!

Komutlara yanıt veren sürücüsüz bisiklet sistemi geliştirildi!

599
0

Çin’de çalışma yürüten biliminsanları, beyinden ilham alan ve bilgisayar bilimlerine dayalı yaklaşımları yapay zeka ile birleştirerek otonom bisiklet ürettiler.

Bu bisikletin temeli, 2015 yılında Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nde biliminsanlarınca geliştirilen Tianjic çipe dayanıyor. Bu hibrit teknolojisinin, bir insanın yapabileceği herhangi bir görevi yerine getirebilecek bir platform olan yapay zeka üzerinde geliştirilebileceğine inanıyorlar. Şu aşamada, bu teknoloji en azından, bu bisikletin sesli komutlara yanıt vermesine ve bir insanı algılayıp takip etmesine olanak sağlıyor.

Biliminsanları, “Sadece tek bir çip kullanarak, gerçek zamanlı nesne algılama, takip, ses kontrolü, engellerden kaçınma ve denge kontrolünü gerçekleştiren insansız bir bisiklet sisteminde çok yönlü algoritma ve modellerin eşzamanlı işleyişini gösteriyoruz” diyor.

Bisiklet, sürücüsü olmadan gerçek zamanlı nesne algılama, takip, ses kontrolü, engellerden kaçınma ve denge kontrolünü gerçekleştirebiliyor

Sinirbilime dayalı yapay zeka, beyni taklit etmeye çalışır; bilgisayar bilimi ise makine öğrenimi algoritmalarını uygulamak için bilgisayarları kullanır. Araştırmacılar, nihai amacın bu ikisini birleştirmek olduğunu, ancak iki sistem için farklı ve uyumsuz platformlar kullanmasının bunu zorlaştırdığını söylüyor. Her iki yaklaşım verinin çok olduğu özel alanlardaki alt problemleri çözebilse de, birçok sistemle ilişkili olan belirsiz veya eksik bilgilerle karmaşık dinamik problemleri çözmenin hâlâ zor olduğunu söylüyorlar: “Yapay zeka geliştirmek için gereken zeka kapasitesini daha da geliştirmek için, mevcut yapay sinir ağları ile biyolojik olarak daha çok ilham veren modeller veya algoritmalar geliştirilebilmekte ve böylece iki yaklaşım arasında daha açık bir dialog kurulabilmektedir.”

Hibrit çip; çeşitli sinir ağlarının ve hibrit kodlama şemalarının serbestçe entegre edilmesini ve çoklu ağlar arasında kesintisiz iletişim kurulmasını sağlayan, yeniden yapılandırılabilir birçok işlevsel çekirdeğe sahiptir. Dört farklı sinir ağı, çip üzerinde önceden tanımlanmış ve programlanmıştır. Çipin merkezi olmayan yapısı ve isteğe bağlı yönlendirme topolojisi onların sorunsuz bir şekilde çalışmasına olanak sağlamıştır. Bu durum da bisikletin tüm belirlenmiş görevleri göreceli olarak kolaylıkla gerçekleştirebildiği anlamına geliyor.

Araştırmacılar, çapraz paradigma modellerini ve algoritmalarını tek bir platforma entegre ederek esneklik sunan yeni bir nöromorfik yapıyı incelediklerini; bulguların, gerçek dünyadaki birçok olası uygulamayla yapay zekanın gelişimini hızlandıracağını söyledi.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/technology/look-ma-no-hands