Ana Sayfa Bilim Gündemi Sinir hücrelerindeki değişim, bal arılarının besini fark etmesini kolaylaştırıyor

Sinir hücrelerindeki değişim, bal arılarının besini fark etmesini kolaylaştırıyor

885
0

Bal arıları üzerinde yapılan yeni çalışma, toplayıcı olmaya başlayan bir bal arısının sinir hücrelerinde çeşitli değişimler yaşandığını ortaya koydu. Henüz tecrübeleri olmayan bal arılarının besin bulma görevini yerine getirebilmeleri için sinir hücrelerinde değişime gidildiğini gösteren çalışma, 26 Ağustos günü eNeuro’da yayınlandı.

Sinir hücrelerinde gözlenen bu değişim temelde, tarlacı arı olarak da isimlendirilen toplayıcı bal arılarının, diğer arıların havada yarattıkları titreşimleri algılamak için gerçekleşiyor ve bu titreşimlere göre arılar, yiyeceklerin yeri, uzaklığı ve kalitesi gibi bilgileri de fark edebiliyorlar.

Araştırmacılar, erişkin arılardaki bazı nöronlarını, henüz bu erişkinliğe ulaşmamış arılardaki nöronlarla karşılaştırdılar. Erişkin arıların bu nöronların daha rafine bir şekline sahip oldukları gözlendi. “DL-INT-1” olarak isimlendirilen bu nöronlar, belirli bölgelerde daha seyrek bir biçimde gözleniyor ve daha az mesaj alma eğilimine sahipler. Böylece hücreler bağlantılarında daha seçici hale gelebiliyorlar. Yetişkin arılardaki nöronların, bilgiyi daha verimli bir şekilde ele aldıkları da araştırma sırasında gözlemlendi.

Almanya’da bulunan Ludwig Maximilians Münih Üniversitesi’nde çalışma yürüten bilişsel sinirbilim uzmanı Ajayrama Kumaraswamy, nöronlardaki değişiklikler ve davranışta gözlenen değişimlerin, arıların toplayıcılık konusunda yetenekli olmalarına sebep olduklarını söylüyor.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/honeybee-brain-upgrades-may-help-insects-find-food