21 Eylül, dünyada “Tek Türlü Ağaç Tarlalarına Karşı Ülkelerarası Mücadele Günü” olarak değerlendirilecek.
Nedense ülkemizde bu konu çevre/doğa/orman koruyucusu kişi ve kuruluşların tartışma gündemlerinde bile değil. Oysa ülkemizde Orman Genel Müdürlüğü de (OGM) bir süredir özellikle yaşlı doğal orman ekosistemlerini geniş alanlarda tıraşlıyor; yerlerinde göreceli olarak çok daha kısa zamanda odun hasat edebilecek “ağaç tarlaları” oluşturmayı amaçlıyor. OGM, bu yöneliminin gerekçesini ülkemizdeki dışsatımcı odun kökenli ürün sanayisinin hammadde odun gereksinmesinin tümüyle yurt içinden, doğaldır ki daha ucuza karşılanması olarak açıklıyor.
Şimdilerde dünya genelinde benim “Tek Türlü Ağacı Dikim Uygulamalarına Karşı Toplumsal Dayanışma” olarak Türkçeleştirdiğim bir kalkışma yaşanıyor. “Tek Türlü Ağaç Tarlalarına Karşı Ülkelerarası Mücadele Günü” ise 2004 yılında Brezilya’da gerçekleştirilen “endüstriyel ağaçlandırmalara – ağaç tarlalarına” karşı savaşım veren bir topluluk ağının toplantısında kararlaştırılmış.
Kalkışmacılar IUFRO’nun (Uluslararası Orman Araştırma Örgütleri Birliği) 29 Eylül – 5 Ekim 2019 tarihleri arasında Brezilya’nın Curitiba kentinde gerçekleşecek ülkelerarası buluşmaya sunmak amacıyla ayrıntılı bir çağrı hazırlamış. İsteyenler, imzaya açılan bu çağrı belgesine,
“https://wrm.org.uy/all-campaigns/international-day-against-monoculture-tree-plantations-2019/” adresinden ulaşıp imzalayabilir.