Ana Sayfa Bilim Gündemi Kronik ağrının oluşumunda etkin çalışan protein keşfedildi

Kronik ağrının oluşumunda etkin çalışan protein keşfedildi

1782

RGS4 olarak adlandırılan bir protein, uzun vadeli ağrı durumlarının korunmasında belirgin bir rol oynuyor. Bu proteine odaklanan ve Icahn Tıp Okulu’nda yapılan araştırma, kronik ağrının tedavisi için umut verici olabilir.

16 Ekim’de, Neuroscience Journal’da yayınlanan bu keşif, doktorların akut ağrı ile kronik ağrının birleşmesine engel olmasını sağlayabilir. Bu birleşimin yaşanması, hastaların sadece ağrı hissetmediği bir durumdur. Bu noktada duyusal eksikliklerden, depresyon ve motivasyon kaybına kadar bir dizi zayıflatıcı semptom gözlenir. Akut ağrıdan kronik ağrıya geçiş, çoğu hâlâ tam olarak anlaşılmamış olan immün, glial ve nöronal hücrelerde sayısız adaptasyon yoluyla olur. Ayrıca, şu anda nöropatik veya kronik enflamatuar ağrı için mevcut olan ilaçlar, sınırlı etkinlik ve önemli yan etkiler göstermektedir. Yaygın olarak uygulanan opioidler, bazı ağrı semptomlarının geçici olarak hafifletilmesini sağlar, ancak kronik ağrı için uzun süreli tedavi bağlamında bağımlılık gibi ciddi riskler taşır. Bu nedenle, kronik ağrının tedavisine yönelik yeni yaklaşımlara ve sadece semptomları hafifletmek yerine ağrı durumlarını bozan ilaçların geliştirilmesine yönelik acil bir ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu alanda çalışma yürüten Venetia Zachariou, “Araştırmamız RGS4 proteininin eylemlerinin, akut ağrıdan patolojik ağrı durumuna geçişe ve bu ağrı durumunun korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor” dedi ve ekledi: “Kronik ağrı durumları çok sayıda nörokimyasal süreci etkilediğinden ve tek hedefli ilaçların işe yaraması mümkün olmadığından, ağrının mevcut durumunu bozan çok işlevli bir proteinin keşfedilmiş olması heyecan verici.”

RGS4, yaygın olarak patolojik ağrı ve motivasyon gibi durumların kontrolünde etkin olan beyin bölgelerinde gözlenen çok işlevli bir proteindir. Bu çalışma aracılığıyla araştırmacılar; RGS4’ün, ağrı durumunun korunmasında, ağrı nedeninin sinir hasarı veya iltihap olup olmadığına bakılmaksızın önemli bir rol oynadığını gözlemledi. RGS4 proteini üreten genin anlatımını durdurmak için çalışan ekip, RGS4 etkisinin önlenmesinin, erkek ve dişi farelerde kronik ağrının engellenmesinde önemli bir işleve sahip olduğunu gösterdi.

Ek olarak, araştırma ekibi RGS4’ten etkilenen genler ve hücre içi yolaklar hakkında fikir edinmek için yeni nesil dizileme yöntemlerini kullandı. Zachariou, bu proteinin duygusal ağrı mekanizmasını daha iyi anlamak için omurilikte ve beynin belirli alanlarında RGS4’ün etkileriyle ilgili daha fazla araştırma yürütülmesi gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: https://m.medicalxpress.com/news/2019-10-brain-protein-maintenance-chronic-pain.html

Önceki İçerikTarihçesi, psikolojisi, sosyolojisi, felsefesi, ideolojisi ve teknolojisi ile Savaş
Sonraki İçerikBilimin Öncüleri:Louis Pasteur (1822-1895)
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.