New Arizona Üniversitesi’nden biliminsanları tarafından yapılan yeni araştırma, bakterilerin virüslere karşı geliştirdikleri savunma mekanizmasını ortaya çıkardı. Bu çalışmaya göre bakteriler, virüslerin bakteri yapısı için zararlı olabilecek genom yapısına karşı, zararlı virüs genomunu parçalayabilen hızlı bir bağışıklık tepkisi gösteriyorlar. Ayrıca bakteriler, bu bağışıklık tepkisinin açığa çıkmasını sağlayan yüksek organizasyon kapasitesine sahip enzimlere de sahipler.
Moleküler ve hücresel biyoloji alanında çalışma yürüten Profesör Nancy Horton, “Bu, dünyanın en eski savaşı olarak adlandırılabilecek bir durum. Bu savaş, okyanuslardan toprağa, kendi bağırsaklarımıza kadar her yerde gerçekleşiyor” dedi.
Enzimler, canlı hücrelerin gerçekleştirdikleri kimyasal reaksiyonları hızlandıran proteinlerdir. Bazı enzimler, farklı farklı reaksiyonlarda işlev görebilir. Spesifik bir enzim olan SgrAI, istilacı virüs genomunun yavaşça keser ve bunun birlikte başka enzimlerle de ortak çalışarak bakteri genomunu korur.
Bağışıklık tepkisinin hızlı bir biçimde verilmesi oldukça önemlidir. Çünkü virüsler yapısal olarak tek başlarına çoğalamazlar. Virüslerin çoğalabilmesi için bir bakteriyi kullanmaları gerekmektedir. Bu nedenle virüsler bakterilerin çoğalma mekanizmalarını ele geçirerek bakteriyofaj veya faj olarak bilinen yapıları oluştururlar. Bir bakterinin virüslerin istilasından kaçabilmesi için geliştirdiği bağışıklık tepkisi bu nedenle önemlidir. Bir virüs, bir bakteriyi istila etmek için öncelikle bakterinin dış yüzeyine tutunur. İçeri girmeyi başardıktan sonra ise bakteriyofaj, bakterinin genomunu ve çoğalma mekanizmasını kullanarak kendi kopyalarını üretir. Bu sürecin sonunda virüs kendi kopyalarını oluşturur ve serbest kalmak için bakterinin dış yüzeyini patlatır.
Bir bakterinin virüslere karşı geliştirdiği savunma mekanizmasının aydınlatılması, virüslere karşı oluşturulabilecek başka savunma mekanizmaları için de yol açıcı olabilir. Bu bulgular özellikle de filament ismi verilen yapıları oluşturan enzimlere ilişkin de aydınlatıcı konumda.
Kaynak: https://phys.org/news/2019-11-hidden-cellular-emerge-viruses.html