Ana Sayfa Bilim Gündemi Biliminsanları, bükülerek yürüyebilen bir malzeme geliştirdi

Biliminsanları, bükülerek yürüyebilen bir malzeme geliştirdi

834
0

Finlandiya’da çalışma yürüten biliminsanları, biyomedikal alanı için yeni bir devri başlatabilecek bir ürün tasarladılar. Bu ürün, ısıya tepki veren ve bir kas dokusu gibi hareket edebilen bir mikro robot.

Isı ile temas ettiğinde tepki üretebilen bir boyar madde ile kaplanan polimerden üretilen bu malzemenin bükülme hareketi yapabildiği ve ısı ile temas ettirilmesinin ardından hareket edebildiği gözlendi. Isı enerjisini kendi hareketi için kullanabileceği enerjiye dönüştüren ve böylelikle bükülerek hareket edebilen bu materyalin diğer bilimsel araştırmalarda kullanılarak yeni biyomedikal malzemelerin üretimi için öncü olabileceği düşünülmekte.

Matter isimli dergide yayımlanan bu çalışma ile biliminsanları, cansız bir materyalin ısı ile birlikte dokularımıza benzer bir biçimde hareket edebildiğini gösteren ilk araştırmayı raporladılar.

Tampere Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Arri Priimägi, “Araştırmamız, temel olarak cansız bir materyalin öğrenme eylemini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini de göstermektedir” dedi. Bu anlamda bu çalışma, cansız bir malzemenin öğrenme eylemini gerçekleştirebileceğini gösteren ilk araştırma. Çalışma sırasında mikro robotta, nötr bir uyarana karşı yanıt verme gözlenmiştir. Işığı ısı ile birlikte kullanarak mikro robotta koşullandırma yapılmış ve malzeme üzerindeki boyanın bu enerjileri algılaması ile birlikte hareket ettiği gözlenmiştir. Boyar madde ısı ve ışık enerjileri ile temas ettiğinde malzemenin yüzeyine yayılır ve mikro robotun sıcaklığı yükselir. Ardından bu enerji birikimi, hareket enerjisine dönüştürülür ve malzeme bükülerek hareket eder. Mikro robot bu öğrenilmiş davranışı, ısı ve ışık enerjilerine maruz kaldığı her zaman gerçekleştirmektedir.

Priimägi, “Diğer biyolojik sistemlere kıyasla üzerinde çalıştığımız bu malzeme çok basit ve sınırlı hareket kabiliyetine sahip. Ancak doğru koşullar altında programlanırsa, devrim niteliğinde çalışmalara kapı açacaktır” dedi. Çalışma ekibi için bir sonraki adım, karmaşıklık seviyesini arttırmak olacak. Biliminsanları bu araştırma için, “Cansız malzemelere yeni bir perspektiften bakmamızı sağlayacak bir çalışma” açıklamalarında bulunuyor.

Kaynak: https://cosmosmagazine.com/technology/walking-plastic