Alışkanlıklarımız, rutin hale getirdiğimiz davranışlarımızın kalıcılaşmasıyla oluşur. Yeni alışkanlıkların oluşumu, alışkanlığa konu olan davranışımızı düşünmeden gerçekleştirmemizi sağlar. Beynimiz bir alışkanlık geliştirmeye başladığında, yarım saniye kadar kısa bir sürede beynin ilgili bölgesindeki aktivitelerde keskin bir artış yaşanır.
Çıktıları Journal of Neuroscience dergisinde yayımlanan çalışma, alışkanlıklarımızın nasıl oluştuğu ve nasıl kontrol edildiği sorularını yanıtlıyor. Daha önceki çalışmalarda fareler kullanılmış ve farelerin nöron aktivitesinin labirent koşusunun başında ve sonunda artış gösterdiği raporlanmıştı. Yeni çalışmada ise farklı bir metot kullanan biliminsanları hücrelerin çalışma mekanizmasına odaklandı.
Yeni çalışmada sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar labirent koşusu konusunda eğitildikten sonra, alışkanlığı kontrol eden beyin bölgesinin incelenmesinde kullanılacak optogenetik maddesi sıçanlara verildi. Sıçanlar koşularını tamamladıklarında alışkanlık oluşumu başlamıştı. Çalışmayı yürüten biliminsanları, “Bulgularımız, alışkanlıkların oluşum aşamalarında küçük bir zaman aralığında nasıl kontrol edilebileceğini gösteriyor. Beynin ilgili bölgesindeki bilgiyi işleme gücü, davranışların alışkanlık haline gelip gelmeyeceğini belirler. Sonuçlar, alışkanlıklar oluştuğu sırada beynin ilgili bölgesindeki aktivitenin hangi boyuta ulaştığını gösteriyor” açıklamalarında bulundu.
Alışkanlıklarımızı kontrol eden ve düzenleyen beyin bölgesinin alışkanlık hafızasında ve diğer davranışlarda oynadığı rolü anlamak kritik bir öneme sahiptir. Bu beyin bölgesinde meydana gelebilecek bir hasarın genellikle vücut hareketini etkileyen bir nörodejenatif hastalık olan Parkinson ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Araştırmacılar, sonuçlar yardımıyla tedaviye dirençli diğer beyin hastalıklarına müdahale edilmesinde yeni stratejileri getirebileceğini ifade ediyor.
Kaynak: SCIENCE DAILY