Ana Sayfa Bilim Gündemi Almanya gözlemleri: Toplum sağlığı yaşam koşullarının aynasıdır

Almanya gözlemleri: Toplum sağlığı yaşam koşullarının aynasıdır

461
0

İnsanlar evrimin sonucu olarak patojenlerle yaşamaya adapte olmuşlardır. Epidemioloji hastalıklarla halklar seviyesinde ilgilenir, hastalıkların sebeplerini ve dağılımlarını etkileyen biyolojik, ekolojik ve sosyo-kültürel faktörleri araştırır. Tam burada aklımıza ilk sırada enfeksiyon hastalıkları gelse de, epidemioloji günümüzde enfeksiyon hastalıklarıyla birlikte, kronik hastalıklar, ilaçların yan etkileri, iş ve çevre koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerinde de araştırma yaptığı gibi, toplum sağlığı (Public Health) çalışmalarıyla hastalıkları elemeyi ya da azaltmayı amaçlar. Bu süreçte şüphesiz ki en kuvvetli praksisi aşıdır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) toplum sağlığını, toplumlarda tedbirler yoluyla hastalıkların önlenmesi, yaşamın uzatılması ve psikolojik ve fiziksel refahın teşvik edilmesi olarak tanımlıyor. Geçmişe baktığımızda insanlığı etkileyen en önemli enfeksiyon hastalıkları arasında veba, lepra, frengi, kolera, tüberküloz; ya da savaş salgınları olarak bilinen dizanteri, malaria gibi hastalıkları görüyoruz. Şunu gözardı etmemeliyiz, günümüzde bu hastalıklarının unutulmasının sebebi aşılar ve modern tıbbın çıktılarıdır. Aşılar, ilaçlar, görüntüleme teknikleri sayesinde geçmişte yüksek mortalite oranına sahip hastalıklarla bugün karşılaşmıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü 1950’li yıllardan itibaren enfeksiyon hastalıklarının elimine edilmesi üzerinde çalışıyor. Bu çabanın sonuçlarından biri olarak örnek verilebilecek hastalıklardan biri çiçek hastalığı. En son görülen vaka 1979 yılında görülmüş. Bununla birlikte malarya (sıtma) patojeninin taşıyıcısının, insektizide karşı geliştirdiği direnç sebebiyle başarısız sonuçlanan çabalar da var. Bazı enfeksiyon hastalıklarının eradikasyon beklentileri ne yazık ki daha düşük. Sık mutasyon görülen patojenlerin (örneğin: Influenza, AIDS) neden olduğu hastalıklar bunların arasında sayılabilir. Her yıl grip aşısının (Influenza) tavsiye edilmesinin sebebi budur.

Almanya’daki gelişmeler

Korona pandemisinde bugün itibariyle Almanya’da tanı koyulan enfekte insan sayısı 10.999 kişi, 20 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 3000 vakayla Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti hastalıktan en fazla etkilenen eyalet. Eyaletin Heinsberg bölgesi şu an riskli bölge.

Uluslararası riskli bölgeler İtalya, İran, Çin (Hubei), Güney Kore (Gyeongsangbuk-do), Fransa (Grand Est), Avusturya (Tirol), İspanya (Madrid), ABD (Kaliforniya, Washington ve New York) olarak güncellendi.

Risk grupları ise:

İleri yaş grupları (50 yaştan itibaren artan seyir riski)
Sigara içenler
Mevcut hastalıkları olanlar (Koroner kalp hastalığı, astım, kronik bronşit, Diabetes mellitus, kanser, bağışıklık sistemini zayıflatan tedavi görenler vs.)

olarak belirlendi. Okullar ve üniversiteler öngörülemeyen bir süreye kadar kapalı. Okulları tatil olan çocukların aile büyüklerini görmemeleri isteniyor. El hijyeninin ve sosyal mesafenin önemi toplumun her yaş grubu için vurgulanıyor.

Kapanan okullar, iş yerleri, evde çalışan insan sayısının artmasıyla birlikte dışarıda aktif kalan meslek gruplarının – özellikle sağlık personeli, eczacılar, temizlik görevlileri ve kasiyerler – sistemdeki önemini bir kez daha gördük.

Angela Merkel dün konuşmasında durumun ciddi olduğunu ve insanların da ciddiye alması gerektiğini vurguladı. Robert Koch Enstitüsü başkanı Prof. Lothar Wieler tedbirli davranılmazsa birkaç ay içinde enfekte vaka sayısının 10 milyona ulaşabileceği konusunda uyarıda bulundu. Bu sayı size abartılı gelmesin, çünkü marketteki boş tuvalet kağıdı ve makarna reyonlarının hissettirdiği panik ortamının aksine, havanın ısınmasıyla, özellikle kendilerini toplumdan uzak tutmaları gereken, hastalığın daha hafif semptomlarla izlendiği genç yaş grubu, virologların ve hükümetin uyarılarına rağmen evde kalmıyorlar.

Kaynak: https://www.rki.de/DE/Home/homepage_node.html
https://www.infektionsschutz.de/
G. Grupe, K. Christiansen, I. Schröder, U. Witterwer-Backofen (2005) Antropologie. Springer-Verlag, Berlin Heidelberg