Ana Sayfa Bilim Gündemi Raşit Gürdilek’i kaybettik

Raşit Gürdilek’i kaybettik

2842
0

Türkiye’de bilim yayıncılığının önemli isimlerinden Raşit Gürdilek yaşamını yitirdi.

Türkiye’de bilim yayıncılığının önemli isimlerinden Raşit Gürdilek, TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmıştı. Koç Üniversitesi’nin popüler bilim sitesi kurious.ku.edu.tr’nin kurucusu ve ilk editörlüğünü de yapmış olan Gürdilek, uluslararası Associated Press haber ajansının eski Türkiye Temsilcisi olarak gazetecilik faaliyetleri de yürütmüştü.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Diplomasi ve Dış Münasebetler Bölümü’nden 1969 yılında mezun olan Gürdilek, Dışişleri Bakanlığı’nda bir süre meslek memuru olarak çalıştıktan sonra, 1971 sonrası sürekli gazetecilik yapmıştı. ANKA Ajansı’nın Dış Haberler Servisi Şefliği ile DPA’nın Türkiye Temsilciliği’ni eş zamanlı olarak yürüten Gürdilek, London Times gazetesinin de Türkiye Temsilciliğini yapmış, uzun süre de Associated Press’in Türkiye Temsilciliği görevinde bulunmuştu. Bu görevi sırasında savaş muhabirliği de yapan, Kuzey Irak ve Dağlık Karabağ da uzun sürelerle savaş bölgelerinde bulunan Gürdilek, daha sonra Turkish Daily News Gazetesi’nde de çalışmış, ardından TÜBİTAK’ın bilim Teknik dergisi’nin yöneticiliğini yapmaya başlamıştı.

Raşit Gürdilek’in Türkçeye kazandırdığı kitapların arasında Addy Pross’un “Yaşam Nedir?” isimli çalışması da bulunuyor.

Hatırlanacağı gibi 2008 yılında TÜBİTAK içerisinde yapılan değişiklikler nedeniyle derginin Danışman Kadrosu’na geçmesi önerilen Gürdilek, bu öneriyi reddetmiş ve Bilim ve Teknik dergisi görevinden istifa etmişti. Bu süreç sonunda özellikle “Darwin Sansürü” ile gündeme gelen Tübitak ve Bilim ve Teknik çeşitli haberlere konu olmuştu.

İyi derecedeki İngilizcesi ile tüm yabancı kaynakları da izleyen Raşit Gürdilek, dokuz yıl boyunca TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini yapmasının yanında Bilim konularını herkesin anlayacağı bir dille ve akıcı bir üslupla yayımlayan bir özelliğe de sahipti. Gürdilek aynı zamanda, bilim alanındaki bazı çalışmaları Türkçeye kazandırmıştı.

Yayımlanmış çevirileri arasında ise şu kitaplar bulunuyor:

Evrenler Kitabı /John D. Barrow

Yaşam Nedir?/ Kimyanın Biyolojiye Dönüşümü /Addy Pross

Napolyon’un Düğmeleri / Dünya Tarihini Değiştiren 17 Molekül / Penny Le Couteur ve Jay Burreson

24 Nisan günü kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrılmış olan Raşit Gürdilek’i unutmayacağız.