Ana Sayfa Bilim Gündemi İlk organik moleküllerin oluşumunda kilit rol oynadığı düşünülen süreç

İlk organik moleküllerin oluşumunda kilit rol oynadığı düşünülen süreç

425
0

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi tarafından yürütülen ve NASA tarafından finanse edilen bir araştırmada, yaklaşık 4 milyar yıl önce, yani yaşamın başlangıcından da önce Dünya’da ilk organik moleküllerin oluşumunda kilit rol oynadığı düşünülen sürece odaklanıldı.

Ulusal Bilimler Akademisi’nin bir yanında (Proceedings of the National Academy of Sciences) yer verilen yeni çalışma, evrenin başka bölgelerindeki yaşam arayışına da katkı sunabilir.

Dünya’daki yaşam, hidrojen, nitrojen ve oksijen gibi elementlerin atomlarına bağlı karbon atomlarının bir araya gelmesiyle oluşan organik moleküllerle karakterize edilir. Bu moleküllerin çoğu karbondioksitin çeşitli reaksiyonlar yoluyla indirgenmesiyle oluşur. Bitkilerdeki fotosentez reaksiyonu bu duruma bir örnektir. Ancak bu yolların çoğunun iş görebilmesi için hücrelerden gelen enerjiye gerek duyuluyor. Bazıları ise görece daha geç bir evrimsel süreçte ortaya çıkmış durumda. Peki, hayatın başlangıcından da önce, ilk organik moleküller nasıl ortaya çıktı?

İlk organik moleküllerin nasıl ortaya çıktığına odaklanan biliminsanları, moleküllerin davranışını mikro ölçekte incelemeye fırsat veren bir model tasarladılar. Araştırmacılar tasarladıkları sistemi formik asit isimli organik molekülü üretmek için kullandı. Enerji gerektirmeyen bu üretim sırasında hidrojen ile karbondioksit kullandılar. Böylelikle araştırmacılar, nispeten hafif koşullar altında karbondioksiti organik moleküllere dönüştürebildi.

Biliminsanları, hafif jeolojik koşullar altında karbondioksitin nasıl kullanıldığının öğrenilmesiyle yaşamın kökeninin daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyor. Araştırmacılara göre, çalışmalarında kullandıkları yaklaşımla evrenin diğer bölgelerinde olası bir yaşam da tespit edilebilir.

Kaynak: SCIENCE DAILY