Ana Sayfa Bilim Gündemi Süper kütleli bir karadeliğin “örümcek ağına” hapsolmuş galaksiler, karadeliğin kütle kazanımını açıklıyor

Süper kütleli bir karadeliğin “örümcek ağına” hapsolmuş galaksiler, karadeliğin kütle kazanımını açıklıyor

628
Görsel: NASA (https://www.nasa.gov/vision/universe/starsgalaxies/black_hole_description.html)

Astronomlar, Evren’in yaşı bir milyardan az olduğu bir dönemde, süper kütleli bir karadeliğin etrafında altı galaksinin bulunduğunu keşfetti.

Büyük Patlama’dan kısa bir zaman sonrasına tarihlenen bu kadar yakın bir gruplaşmanın ilk kez görüldüğünü dile getiren gökbilimciler, bulgularının karadeliklerle ilgili bir teoriyi de desteklediğini belirtiyor. Teoriye göre karadelikler “beslenebilmeleri” için bol miktarda gaz içeren, büyük ve ağ benzeri yapılar içinde hızla büyüyebilir.

Astronomy & Astrophysics portalında yayınlanan çalışmanın yürütücülerinden olan, İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nden Marco Mignoli, çalışmaları aracılığıyla ulaştıkları sistemlerin olağanüstü olduğunu ve şimdiye kadar bu sistemlerin varlığı konusunda iyi bir açıklamaları olmadığını kaydetti.

ESO’nun böylesi gözlemler yapılabilmesini sağlayan teleskopu VLT (Very Large Telescope) ile yapılan yeni gözlemler, karadeliği çevreleyen galaksilerin, Samanyolu’nun 300 katından daha büyük boyutlara ulaşan kozmik bir “örümcek ağı” içerisinde olduğunu gösterdi. Bu oldukça büyük yapıdan çıkan ışıklar, Evren’in sadece 900 milyon yaşında olduğu bir zamandan bize ulaşıyordu. Araştırmacılar, “örümcek ağı” ve ağın içindeki galaksilerin, karadeliğin çok hızlı bir şekilde büyüyüp süper kütleli bir dev haline gelmesi için gereken yakıtı sağlayabilecek yeterli gaz miktarını içerdiğini düşünüyor.

Galaksilerin mevcut teleskoplar ile gözlenebilmeleri zordur. Söz konusu keşif için mevcut olan en büyük teleskoplar ile birkaç saatin üzerinde süren gözlemler yapıldı. Astronomlar Şili’deki Paranal Gözlemevi’nde bulunan VLT’deki MUSE ve FORS2 cihazlarını kullanarak da altı galaksiden dördü ile karadelik arasında bir bağlantı olduğunu doğruladı.

Biliminsanları, henüz buzdağının üst kısmını görebildiklerini ve süper kütleli karadelik ile bağlantılı olan daha fazla galaksi olabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: COSMOS MAGAZINE

Önceki İçerikBilim ve Gelecek Ekim sayısı bayilerde!
Sonraki İçerikNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ile Nobel Fizik Ödülü’nün bu seneki sahipleri açıklandı
İstanbul Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okuyorum. Evrim, Populasyon Genetiği, Moleküler Ekoloji ve Entomoloji alanlarıyla ilgiliyim. Bu alanların yanı sıra müzik ve tiyatro ile de ilgileniyorum.