Ana Sayfa Bilim Gündemi Sivrice-Doğanyol depreminin artçı deprem hikayesi

Sivrice-Doğanyol depreminin artçı deprem hikayesi

686
0

Doğu Anadolu Fayı’nın Sivrice-Doğanyol bölgesinde (Elazığ-Malatya) KD-GB yönünde uzanan sol yönlü Pütürge Fayı’nda 24 Ocak 2020 tarihinde olan 6.8 büyüklüğündeki depremin artçı deprem etkinliği halen sürüyor (Şekil 1).

Sivrice-Doğanyol depreminden yaklaşık bir yıl sonra, Mw5.5 büyüklüğünde kuvvetli bir artçı deprem 27 Aralık 2020’de bölgeyi tekrar salladı. AFAD kayıtlarına göre, 24 Ocak 2020’den bu yana büyüklüğü 2.0 daha büyük 1.800 artçı deprem oldu. Bunlardan 35 tanesinin büyüklüğü 4.0-4.9 arasında, 5 tanesinin ise 5.0-5.5 arasındadır (Şekil 2).

Sivrice-Doğanyol artçı depremlerinin üç ilginç özelliği var. Birincisi artçı depremlerin sayısı ve etkinlik düzeyinin, ana depremin büyüklüğüne oranla zamanla beklenildiği kadar hızlı azalmadığını ve uzun sürdüğünü gözlüyoruz. İkincisi, artçı depremlerin Fırat Nehri’nin doğu ve batısındaki iki belirgin artçı deprem kümesi yaratıyor (Şekil 3).

Üçüncü ilginç olay ise, 27 Aralık 2020’deki 5.5 büyüklükteki son artçı depreminin fay düzlemi çözümünün Pütürge Fayı’na hemen hemen dik doğrultuda (K-G doğrultuda) bir normal fayın harekete geçtiğini göstermesidir. Bu gözlemlerimiz, 24 Ocak 2020’de Pütürge Fayı’nın hareketi ile oluşan ana deprem sonrası yerkabuğunda oluşan gerilim (stres) alanının etkisi altında bulunan farklı türdeki ikincil fayların zaman zaman hareket ettiğini veya tetiklendiğini düşündürmektedir.