Ana Sayfa Astronomi Fotoğraflarla tarihin ilk uzay yürüyüşü

Fotoğraflarla tarihin ilk uzay yürüyüşü

386

Bugünden tam 56 yıl önce, 18 Mart 1965 günü tarihin ilk uzay yürüyüşü gerçekleştirildi. Kozmonot Alexei Leonov Voskhod-2 uzay aracından çıktı ve 10 dakika süren uzay yürüyüşünü tamamladı. İnsanlık tarihinin ilk uzay yürüyüşünü Leonov gerçekleştirdi.

Bu özel günün 50. yılı nedeniyle The Guardian tarafından hazırlanan “Resimlerle ilk uzay yürüyüşü” başlıklı içeriği Türkçeleştirerek okurlarımıza sunmak istedik. Uzay yürüyüşü hakkında daha detaylı bilgilere bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


1) İlk kozmonotlardan oluşan bir ekip. Ayaktakiler, soldan sağa: Yuri Gagarin, VF Bikovsky, BB Yagorov, Pavel Belyaev, PR Popovich ve Vladimir Komarov. Oturanlar, soldan sağa: KP Feoktistov, Valentina Nikolaeva-Tereshkova, Alexei Leonov, Andrian Nikolayev ve GC Titov. (Fotoğraf: Rykoff Collection/Corbis)


2) Fotoğrafta iki kozmonot, Pavel Belyayev ve Alexei Leonov görünüyor. İlk uzay yürüyüşünün de gerçekleştirildiği 1965’teki Voskhod-2 görevine hazırlanıyorlar. Fiziksel kondisyonlarını geliştirmek için antrenman yapıyorlar. (Fotoğraf: Rex / Shutterstock)


3) Fotoğrafta soldan sağa doğru Yuri Gagarin, Vladimir Komarov, Andrian Nikolayev, Alexei Leonov ve Pavel Belyaev bulunuyor. Fotoğraf Moskova şehrinde çekilmiş. (Fotoğraf: Bettmann / Corbis)


4) Aynı zamanda meraklı, hevesli bir ressam olan Alexei Leonov, Voskhod-2 görevi sırasında Dünya’nın bir taslağını çiziyor. (Fotoğraf: Alamy)


5) 1965 yılındaki ilk uzay yürüyüşü sırasında Alexei Leonov’u, kapsüle bağlayan mekanizmanın etkisiyle takla atarken gösteren bir fotoğraf dizisi. (Fotoğraf: Associated Press)


6) Kozmonot Alexei Leonov, uzay yürüyüşü sırasında 12 dakika dokuz saniye boyunca uzay aracının dışında kaldı. (Fotoğraf: Rex / Shutterstock)


7) Kozmonot Leonov’un uzay giysisi, uzay boşluğunda beklenenden daha fazla şişti ve Leonov hava kilidine tekrar girebilmek için basıncı azaltmalıydı, bunun için bir valfi gevşetti. (Fotoğraf: Rex / Shutterstock)


8) Leonov, kendisini uzay aracına bağlayan mekanizmayı gemiye geri dönmek için kullanıyor. Fotoğraf, uzay gemisinin komutanı kozmonot Pavel Belyaev tarafından, uzay aracının bir penceresinden çekildi. (Fotoğraf: Bettmann / Corbis)


9) Tarihin ilk uzay yürüyüşünün televizyonda yayınlanan ilk fotoğrafı. Fotoğraf, 18 Mart 1965 günü Sovyet televizyonundan yayınlandı. (Fotoğraf: Associated Press)


10) Leonov’un 23 Mart 1965 tarihli bir fotoğrafı. (Fotoğraf: Keystone / Getty Images)


11) İnsanlar, Moskova’da bir meydanda, Voskhod-2 görevinin başarısını kutluyor. (Fotoğraf: Keystone-France / Gama-Keystone)


12) Fotoğrafta solda Leonov, sağda Belyayev görünüyor. 23 Mart 1965’te Moskova Havaalanı’na vardılar ve Kızıl Meydan’da bir mitinginde kalabalığı selamladılar. (Fotoğraf: Associated Press)


13) İlk uzay yürüyüşünü gerçekleştiren kozmonotlar Kızıl Meydan’da halkı selamlıyor. Fotoğrafta soldan sağa doğru Leonov, Belyayev, uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin, dönemin yöneticileri Alexei Kosygin ve Leonid Brejnev bulunuyor. (Fotoğraf: Associated Press)


14) Leonov’u tarihi uzay yürüyüşünde gösteren bir SSCB posta pulu. (Fotoğraf: Alamy)


15) Sovyetlerden bir sanatçının ilk uzay yürüyüşü izlenimlerinden yola çıkarak yaptığı resim. (Fotoğraf: Rykoff Koleksiyonu / Corbis)


16) Kozmonot eğitiminin merkezi olan, Moskova’daki Star City’de sergilenen, ilk uzay yürüyüşündeki başarısını kutlayan Alexei Leonov heykeli. (Fotoğraf: Philip Lee Harvey / Corbis)

Kaynak: THE GUARDIAN

Önceki İçerikBilim ve Gelecek dergisine nasıl ulaşabilirsiniz?
Sonraki İçerikMitokondriler hücre bölünmesi sırasında yeni hücrelere nasıl dağıtılır?