Ana Sayfa Bilim Gündemi İki yeni dinozor türü tanımlandı

İki yeni dinozor türü tanımlandı

246
0

Çin’in kuzeybatısında çalışmalarını sürdüren araştırmacılar tarafından üç dinozor fosili tespit edildi, fosillerden ikisinin yeni tanımlanan türler olduğu belirtildi.

Çin Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar Turpan-Hami Havzası yakınlarında keşfedilen omurga ve kaburga yapısı fosillerini analiz etti. Fosillerin 120 ila 130 milyon yıl önce Erken Kretase döneminde yaşayan Sauropoda kladından dinozorlara ait olduğu tespit edildi.

Nature‘da yayınlanan makaleye göre bu fosiller, Teruzor (nesli tükenmiş olan uçan sürüngen kladı) örneklerinin dışında bölgede keşfedilen ilk omurgalıları temsil etmektedir. Aynı zamanda fosiller Turpan-Hami Havzası’nda keşfedilen ilk dinozorları temsil eder.

Keşfedilen fosil kalıntılarından ilki muhtemelen uzun boyunlu ve şimdiye kadar yalnızca Doğu Asya’da bulunan Euhelopodidae adlı bir sauropod ailesinden olan ve şimdiye kadar tanımlanmamış bir türdü. Araştırmacılar fosil kalıntıları elde edilen bu yeni türe Silutitan sinensis adını verdiler. Araştırmacıların tahminlerine göre dinozorun uzunluğu 20 metreyi buluyordu.

Fosillerden diğeri, araştırmacıların Hamititan xinjiangensis adını verdiği yeni bir türdü. Titanozor kladına ait olduğu düşünülen bu fosil kalıntıları yedi omurdan oluşmaktaydı. Biliminsanları, Hamititan xinjiangensis‘in yaklaşık 17 metre uzunluğunda olduğunu tahmin ediyor.

Diğer fosil kalıntıları dört omur ve bazı kaburga parçalarından oluşmaktaydı. Fosillerin analizi, söz konusu türün muhtemelen Geç Jura döneminden Geç Kretase dönemine kadar yaşayan bir dinozor grubu olan Somphospondylan sauropod olduğunu gösterdi.

Çalışmadan elde edilen bulgular geçmişte söz konusu bölgede yer alan sauropodların çeşitliliğine ışık tutmaktadır.

Kaynak: COSMOS MAGAZINE