Ana Sayfa 216. Sayı Rusya’ya kültür, sanat, bilim ve spor alanında yaptırımlar Engizisyon hortladı!

Rusya’ya kültür, sanat, bilim ve spor alanında yaptırımlar
Engizisyon hortladı!

188

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekâtından sonra Batı ülkelerinde Rusya’ya karşı peş peşe yaptırımlar gelmeye başladı. Askeri ve ekonomik tedbirler ayrı bir tartışma konusu ama özellikle sanat, edebiyat, bilim ve spor alanlarındaki yaptırımlar, Batı’da Engizisyon tekrardan mı hortluyor diye düşündürüyor. Aşağıda bu yaptırımlardan bazılarını aktarıyoruz.

– Münih Filarmoni Orkestrası’nın şefi Rusya kökenli Valery Gergiev, “Rusya’nın Ukrayna işgalini kınamadı[1]ğı” gerekçesiyle görevinden alındı.(1)

– İtalya’nın Milano-Bicocca Üni[1]versitesi, ders programlarından önce Dostoyevski’yi çıkardığını açıkladı. Sonra da gelen tepkiler üzerine geri adım attı.(2)

– Avrupa Film Akademisi, Avrupa Film Ödülleri için Rusya yapımı filmle[1]rin değerlendirmeye alınmayacağını açıkladı.(3)

– Rusya Sibirya Devlet Balesi’nin devam etmekte olan Birleşik Krallık turnesinin Birleşik Krallık tarafından yarıda  kestirildiği ve kalan son dört bale gösterisinin yapılmayacağı açıklandı.(4)

– Cannes Film Festivali, Rusya’dan  gelecek filmleri değerlendirmeye almayacaklarını açıkladı. Festival ayrıca Rusya’dan katılımcı da kabul etmeyeceklerini açıkladı.(5)

– Avrupa Yayıncılar Birliği, düzenledikleri Eurovision Şarkı Yarışması’na   2022 yılında Rusya’nın katılmasının yasaklandığını açıkladı.(6)

– Universal, Disney, Paramount ve  Warner Bros gibi ünlü Hollywood film  yapımcılığı şirketleri, yeni filmlerin  Rusya’da vizyona girmeyeceğini açıkladılar.(7)

– Müzik yayıncılığı şirketi Spotify,  Rusya’daki servislerini ve üyeliklerini  askıya aldığını açıkladı. Ayrıca Rusya  merkezli içerikler de dinlenemeyecek.(8)

– 4 Şubat-4 Nisan 2022 tarihleri arasında Rusya’da gerçekleşecek olan Dünya Satranç Olimpiyatları iptal edildi.(9)

– 11-15 Temmuz tarihleri arasında St.  Petersburg’da yapılacak olan uluslararası “Nötron Yıldızlarının Fiziği” konferansı iptal edildi.(10)

– Uluslararası Olimpiyat Komitesi, uluslararası spor şampiyonalarına Rus ve  Belaruslu sporcuların davet edilmemesini tavsiye etti.(11)

– Almanya ile Rusya tarafından ortaklaşa işletilen Spektr-RG uzay aracı, içinde barındırdığı Spektr-R ve eROSITA uzay teleskoplarıyla birlikte güç tasarrufu  moduna alındı. Teleskoplarda yapılan  gözlemler yarım kaldı ve ne zaman gözlemlere devam edileceğine dair bir açıklama yapılmadı.(12)

– Formula 1 Grand Prix yarışlarında  önce Rusya etapları takvimden çıkarıldı, sonra da Formula 1, resmen Rusya  ile yapılan tüm kontratları iptal ettiğini açıkladı.(13)

– Rusya, Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi CERN gözlemci üyeliğini  askıya aldı. CERN bünyesindeki stajyer  öğrenciler ve kontratlı çalışanların çalışmalarına son verildi.(14)

– EuroLeague uluslararası basketbol  ligi; Rusya merkezli CSKA Moskova, Zenit St. Petersburg ve UNICS Kazan takımlarının artık ligde yer almayacağını  açıkladı. Lig ayrıca bu takımlarla oynanan tüm maçları da geçersiz saydı.(15)

– Uluslararası Futbol Federasyonları  Birliği FIFA ile Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA, tüm organizasyonlarına Rusya takımlarının ve Rusya mili  takımının çıkarıldığını açıkladı.(16)

– Uluslararası kedi federasyonu, Rusya  kökenli ve Rusya’da bulunan evcil kedilerin uluslararası seyahatine ve kedileri içeren tüm uluslararası organizasyonlara katılımını askıya aldığını açıkladı.(17)

– Popüler yayıncılık şirketi Netflix,  Rusya’ya sağladığı servislerin tümünü  durdurduğunu, Rusya içinden yapılan  üyelikleri ve abonelikleri askıya aldığını  açıkladı. Aynı şekilde Rusya iç pazarı için hedeflenen Netflix Rusya orijinal dizisi “ZATO”nun çekimlerine ara verildi.
Netflix ayrıca, Rus Edebiyatı’nın önemli yazarlarından Tolstoy’un Anna Karenina adlı eserinin film uyarlaması projesini de durduğunu açıkladı.(18)

– Avrupa Uzay Ajansı, Rusya uzay ajansı ROSCOSMOS ile birlikte üretmekte oldukları ExoMars sondasının projesini sini, savaş durumu ortadan kalkana dek  tek taraflı durdurduğunu açıkladı.(19)

– Avrupa Birliği, Rusya Devlet basın  organı Russia Today ve Sputnik’in Avrupa içi dağıtımını yasakladı.(20)

KAYNAKLAR
1) https://www.bbc.com/news/entertainmentarts-60569913
2) https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/italyadadostoyevski-dersini-iptal-eden-universite-tepkiler-uzerine-geriadim-atti-1912386
3) https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/european-film-academy-boycotts-russiancinema-1235101733/
4) https://www.bbc.com/news/entertainmentarts-60553827
5) https://www.euronews.com/culture/2022/03/02/ organisers-ban-russian-delegates-from-cannes-followinginvasion-of-ukraine
6) https://www.bbc.com/news/entertainmentarts-60530513
7) https://www.indiewire.com/2022/03/disney-haltsall-film-releases-russia-1234703122/
8) https://www.nme.com/news/music/spotify-drops-paidsubscriptions-in-russia-3182183
9) https://www.chess.com/news/view/2022-fideolympiad-not-in-russia
10) http://www.ioffe.ru/astro/NS2022/index.html
11) https://olympics.com/ioc/news/ioc-eb-recommendsno-participation-of-russian-and-belarusian-athletes-andofficials
12) https://www.space.com/germany-halts-russia-blackhole-telescope-space-cooperation
13) https://www.formula1.com/en/latest/article.formula-1-terminates-contract-with-russian-grand-prixpromoter.5geFNbONEePwRCS Qj25Xg3.html
14) https://www.scientificamerican.com/article/cernsuspends-collaborations-with-russia/
15) https://basketnews.com/news-167013-euroleaguesuspended-russian-teams.html
16) https://www.fifa.com/tournaments/mens/worldcup/qatar2022/media-releases/fifa-uefa-suspend-russian-clubsand-national-teams-from-all-competitions
17) https://www.washingtonpost.com/ world/2022/03/03/russia-cat-ban-ukraine-war/
18) https://www.bbc.com/news/technology-60596699
19) https://sciencebusiness.net/news/esa-top-researchorganisations-pile-extra-sanctions-against-russia
20) https://www.consilium.europa.eu/en/press/pressreleases/2022/03/02/eu-imposes-sanctions-on-stateowned-outlets-rt-russia-today-and-sputnik-s-broadcastingin-the-eu/

 

Önceki İçerikKitapçı Rafı
Sonraki İçerikPişmanlıklar Kitabı