Ana Sayfa Bilim Gündemi Felç ile kan grubu arasında tıbbi bir ilişki bulundu, A kan grubuna...

Felç ile kan grubu arasında tıbbi bir ilişki bulundu, A kan grubuna sahip bireyler için kötü haber

391
0
Yapılan bir meta-çalışma (daha önce yapılan araştırmaların sonuçlarını çeşitli istatisksel teknikler kullanarak seçen, derleyen ve sentezleyen çalışma) gösteriyor ki A kan grubuna sahip bireylerin genç yaşta felç geçirme riski diğer kan gruplarına göre daha yüksek. (Kredi: Depositphotos)

Araştırmacılar, genler ile iskemik felç arasındaki ilişki hakkında yayımlanan en az 50 makaleyi inceleyerek, kan grubunun, erken yetişkin Maryland Üniversitesi Tıp Merkezinde çalışan ve bu yeni araştırmanın liderlerinden olan Steven Kittner şöyle açıklıyor: “Erken yaşta felç geçiren insanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu insanlar, yaşamı tehdit eden bu olay sonucu yüksek ihtimalle hayatlarını kaybediyorlar; hayatta kalanlar ise muhtemelen engelli olarak yaşayacakaları on yıllara bakıyorlar. Buna rağmen, erken felcin sebeplerini araştıran çok az sayıda çalışma var.likte hayati tehlike oluşturan bu hastalıkta, bir rol oynuyor olabileceğini buldular.
Kittner ve çalışma arkadaşları, kan grubu ve pıhtılaşma arasındaki ilişki üzerinde yapılan birkaç yıllık araştırma üzerinde 48 farklı araştırmadan toplanan verilere bir meta-analiz uyguladılar. Çalışmanın odağı 18 ve 59 yaşları arasındaki 17.000 felçli hasta ve 600.000 sağlıklı kontrol bireyin arasındaki genetik farklılıklar üzerindeydi. Araştırma, yüksek riskli erken felç ile bağlantılı gibi gözüken belirli bir gen varyantı üzerine odaklandı, ve bu gen kişinin kan grubunu belirliyordu.
Çalışma sonuçları, A kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce diğer kan gruplarına sahip bireylere göre % 16 daha yüksek olasılıkla felç geçireceklerini ortaya çıkardı. 0 kan grubuna sahip bireylerin ise, erken felç geçirme olasılığının diğer kan gruplarına göre % 12 daha az riskle en düşük olduğu gözlendi. 60 yaşından sonra, farklı kan gruplarının felç geçirme riskleri arasında hiçbir fark gözlenmedi.
Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesinden Mark Galdwin’e göre bu çalışma, genetik olarak önceden belirlenen kan grubumuzun erken inme geçirme riskinde nasıl bir rol oynayabileceği konusunda daha derin bir araştırmayı gerektiren çok önemli bir soruyu gündeme getiriyor.

Burada neler oluyor olabilir?
Araştırmacılar, farklı kan grupları arasında pıhtılaşma farklılığı olduğunu ortaya koyan ön kanıtlar olduğunu öne sürüyor. Bulgular, A kan grubuna sahip bireylerin derin ven trombozu gibi pıhtılaşma sorunlarında daha yüksek risk teskil ettiğini gösterirken, 0 kan grubuna sahip bireylerin ciddi kanama olaylarını daha yüksek ihtimalle deneyimleyeceklerini ortaya koyuyor.
“Hala A kan grubunun neden daha yüksek riske sahip olduğunu bilmiyoruz ancak bu muhtemelen kanın pıhtılaşma sürecinde rol oynayan trombositler, kan damarlarını oluşturan hücreler ve kanda dolaşan proteinler gibi kan-pıhtılaşma etkenlerinden kaynaklanıyor.” diyor Kittner ve “Açıkçası, felç riskini arttıran mekanizmaları tam anlamıyla ortaya çıkarmak için daha fazla takip çalışmasına ihtiyacımız var” diye ekliyor.

Bu yeni çalışma “Neurology” dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi